Обвиниха в измама и пране на пари един от най-известните магнати в Украйна

Обвиниха в измама и пране на пари един от най-известните магнати в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.09.2023
  • Сподели:

Президентът Володимир Зеленски благодари във вечерното си видеообръщение на правоприлагащите органи за решимостта им да доведат до край започнати отдавна дела, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 



"Благодаря на украинските органи на реда за решимостта им да доведат до справедлив край всяко едно от делата, които са били възпрепятствани в продължение на десетилетия", заяви президентът.

Украинската служба за сигурност обвини вчера магната Игор Коломойски в измама и пране на пари, посочвайки един от най-известните бизнесмени в страната като заподозрян по наказателно дело. Делото срещу Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна и някогашен поддръжник на президента Зеленски, чието избиране той подкрепи през 2019 г., идва в момент, когато Киев се опитва да покаже напредък в борбата с корупцията на фона на продължаващата война. Украински съд разпореди магнатът да бъде задържан в ареста за два месеца. Излъчен по телевизионен канал запис показа как служители на правоохранителните органи го отвеждат. Коломойски, който и преди е отричал обвиненията в злоупотреби, не беше открит за коментар.

"Установено е, че в периода 2013-2020 г. Игор Коломойски е изпрал над половин милиард гривни (14 млн. долара), като ги е изтеглил в чужбина и е използвал инфраструктурата на банки под (негов) контрол", се казва в изявление на Службата за сигурност на Украйна.

По-рано днес Зеленски заяви в "Телеграм", че силите на Киев "напредват" в контраофанзивата си срещу руските части, опровергавайки западните представители, които твърдят, че Украйна се движи твърде бавно. Контраофанзивата, която започна преди близо 3 месеца, доведе до превземането на над десет селища села, но не и на големи населени места. Украинските войници са изправени пред обширни руски минни полета и отбранителни линии. По-рано тази седмица неназовани представители на САЩ изразиха разочарованието си от бавния напредък на операцията, което предизвика недоволството на Киев.

"Украинските сили се придвижват напред. Въпреки всичко и без значение какво казва някой, ние напредваме и това е най-важното. Ние сме в движение", написа Зеленски в "Телеграм".

Станете почитател на Класа