Управляващите елити в Германия са заплашени: “Сталинистка” се приближава на власт

Управляващите елити в Германия са заплашени: “Сталинистка” се приближава на власт
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Тази есен в Германия ще се появи нова партия, която ще започне да претендира за власт. Сред основните точки в програмата ѝ ще бъде отказът от подкрепа за Украйна и отмяната на санкциите срещу Русия.

 

 

И тази почти революционна сила ще бъде оглавена от депутатката от Бундестага Сара Вагенкнехт, известна в тесните кръгове като "Сталинистката".

Това е вероятно, но все пак не гарантирано развитие на събитията. Управляващият елит на Германия е готов да повръща кръв само и само да се отърве от Вагенкнехт и да не гледа как тази жена с "неприемливи възгледи" им отнема избирателите.

Следователно друга сила, грубата сила, може да бъде използвана срещу зараждащата се сила. Ако се поколебаят, новата партия ще бъде същата като описаното по-горе -популярна, народна, антинатовска, антиукраинска и антиконфронтационна спрямо Русия.

Такава партия изглежда вече съществува в Германия - дяснопопулистката Алтернатива за Германия (“АзГ”). Но партията на Вагенкнехт ще представлява левия спектър - с класова борба и искания за демонтиране на капитализма. За родината на Карл Маркс това изобщо не е екзотика, още повече, че формално това място в Германия вече е заето от Лявата партия, на която Вагенкнехт е депутат. Но Вагенкнехт е във възход, а "левите" умират.

Структурно "Левите" имат право да се смятат за наследници на управляващата партия на ГДР и лично на другаря Хонекер. Но в съвременния си вид те са създадени през 2007 г. с усилията на Оскар Ла Фонтен, бивш лидер на социалдемократите (партията на канцлера Олаф Шолц), който претендира за поста ръководител на правителството след обединението на Германия, но загуби изборите от Хелмут Кол и след това отстъпи управлението на партията на Герхард Шрьодер.

Сега Лафонтен е на 79 години, 14 от тях е на политическа пенсия, но все още се помни благодарение на многобройни интервюта, които е удоволствие да се четат дори за руснак. В тях Ла Фонтен обвинява САЩ в умишлено разпалване на конфликта в Украйна, което според него се е превърнало в техния начин да разрушат търговското и индустриално сътрудничество между Германия и Русия и по този начин да отслабят и двете страни.

Вагенкнехт прави кариера в ръководството на "Левите", след като Лафонтен се пенсионира, издигайки се до постове лидер на фракция в Бундестага и съпредседател на партията. Но това е в миналото. Ярък публицист с приятели в медиите и културната среда на Германия, тя вече беше обикновен депутат, когато изведнъж стана "звезда". По-точно, действията на правителството, което прекъсна връзките с Руската федерация и изпрати "Леопарди" на въоръжените сили на Украйна, я превърнаха в "звезда".

Повечето от протестите в Германия след началото на СВО бяха посветени на санкциите и продажбата на оръжие. А Вагенкнехт ту се изявяваше като организатор на протести, ту просто като изразител на мнението на недоволните. Така се случи, защото основният „мотор” на тези действия, “АзГ”, няма приятели в медиите и се смята за напълно изолирана. За разлика от Вагенкнехт.

Към февруари 2022 г. „Левите“ бяха на същото мнение за антируските санкции като “АзГ”, но сътрудничеството между тях беше немислимо: „Левите“ за „Алтернативата“ бяха комунистически радикали, „Алтернативата“ за „Левите“ бяха почти фашисти. След февруари наследниците на Хонекер се разделиха по руско-украинския въпрос (на този фон нейният основател Ла Фонтен напусна партията) и сътрудничеството им с “АзГ” стана факт по примера на Вагенкнехт.

Най-добрият ѝ час беше миналогодишната септемврийска реч в Бундестага, в която тя обвини властите, че водят икономическа война срещу Руската федерация в ущърб на Германия. Тази реч беше аплодирана от фракцията на “АзГ”, но само частично от собствената и Лява партия. Възмутената (и по-голяма) част повдигна въпроса за изключването на Вагенкнехт от партията.

Тя издържа, за щастие отдавна е свикнала с възмущението на другарите си - винаги са я смятали за проблемна и свадлива, критикувана първо за "сталинизма" в историческите оценки, после за радикалното ѝ левичарство, сега за "изгодната за Русия позиция." Тя има и други разногласия с ръководството на Лявата партия. Ваганкнехт е скептична по отношение на „новата етика“ с триадата ЛГБТ-ЧЖИЗ-феминизъм (защото отвлича вниманието от класовата борба), неконтролираната миграция (защото насърчава капиталистическата експлоатация и отнема местата на местните работници) и „Зелена“ политика като Грета Тунберг (защото е скъпо за бедните).

И във външните работи Вагенкнехт подкрепя възгледите на Ла Фонтен. Следователно може да се нарече антипод на външния министър Аналена Бербок, чиято реторика срещу Русия същият Лафонтен нарече „нацистка“. Който и въпрос да вземете, ако едната фрау е за, то другата е категорично против.

Сега подреждането е такова, че Вагенкнехт е един от тримата най-популярни политици в Германия с рейтинг на одобрение от над 40%, докато Бербок и Шолц дори не са в челната десетка. Проучванията за нейната партия, която все още не е създадена, обещават до 20% от гласовете, а в редица страни, където ще се проведат избори догодина (например в Тюрингия), до 25% и първо място.

В същото време рейтингът на "Лявата партия" замръзна на около 5% (прагът за влизане в Бундестага), а през последните месеци падна до 4%. Това е единствената голяма опозиционна партия, чиято популярност не расте, а пада на фона на провалите на правителството. И когато в началото на лятото Вагенкнехт обяви, че повече няма да се кандидатира от “Лявата партия”, възникна въпросът кое е първо - че един обещаващ политик изхвърля непопулярна партия като баласт или че “Лявата партия” се е самоубила, премахвайки политика.

Съмнително е, че без своята "звезда" те ще могат да претендират за фракция в Бундестага. Освен това много влиятелни фигури сред „Левите“ ще преминат към партията на Вагенкнехт, включително Ла Фонтен. Той изобщо няма къде да отиде, защото е съпруг на Вагенкнехт.

Между другото, нейният предишен съпруг, публицистът Ралф Нимайер, напусна Германия след началото на СВО и се обяви за „ръководител на правителство в изгнание“, което е „готово за преговори с Русия“. Тоест той също е забележителна личност, но не достатъчно сериозна.

А Вагенкнехт е сериозна. И германският елит е изправен пред сериозна дилема: или незабавно да смаже новата сила с ботуши, или първо да ѝ позволи да погребе старата “Лява партия” и да отклони избирателите от “АзГ”, чието нарастващо влияние все още се смята за основен политически проблем в Германия.

Дмитрий Бавирин, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа