Русия постави в бойно дежурство ракетния комплекс "Сармат"

Русия постави в бойно дежурство ракетния комплекс "Сармат"
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    02.09.2023
  • Share:

Русия посави в бойно дежурство новия си стратегически ракетен комплекс "Сармат", съобщават руските държавни медии, позовавайки се на коментари на генералния директор на "РОскосмос" Юрий Борисов.

 

 

По план ракетите трябваше да бъдат въведени на въоръжеиние през 2024 година, но в началото на годината руският президент Владимир Путин коментира, че това ще стане още през 2023 година, отбелязва ТАСС.

"Сармат" се произвеждат в завод "Карсмаш", който е собственост на руската космическа агенция. Комплексът е от пето поколение и изстрелва междуконтинентална ракета с течно гориво от тежък клас и има възможност да бъде поставена ядрена бойна глава.Според конструкторите може да порази цели през Южния полюс, което е с цел затрудняване на противовъздушните сили на САЩ.

 

Русия постави в бойно дежурство ракетния комплекс "Сармат"

 

За разработката официално беше обявено през 2018 година, пише "Ведомости". Първите изпитания бяха през април 2022 година. При обявяването им руският президент Владимир Путин съобщи, че в света няма аналог на този комплекс.

Според американски медии Русия е уведомила САЩ, че ще направи поредните изпитания на ракетите през февруари, когато президентът Джо Байдън беше на посещение в Украйна. Висши чиновници съобщиха през CNN, че този опит се е провалил.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби сега не коментира съобщенията за поставянето на бойно дежурство на новата руска система. Той посочи, че през последните 72 часа украинците са направили забележителен успех в своята контраофанзива в Запорожка област.

Станете почитател на Класа