Лавров: Русия ще повиши износа на газ за Турция и ще създаде "газов хъб" в страната

Лавров: Русия ще повиши износа на газ за Турция и ще създаде "газов хъб" в страната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    01.09.2023
  • Share:

Турция ще продължи да полага усилия за разрешаване на конфликта в Украйна, като смята, че това е възможно само със средствата на дипломацията, заяви от своя страна турският външен министър Хакан Фидан

 

 

 

Русия е поела ангажимент да повиши износа на газ за Турция и да създаде там "газов център", заяви руският външен министър Сергей Лавров, след като разговаря с турския си колега Хакан Фидан в Москва, предадоха Ройтерс и БТА.

Лавров каза още, че руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган ще се срещнат скоро. Според два турски източника срещата ще се проведе в руския курорт Сочи на 4 септември и основна тема на разговора на двамата президенти ще бъде износът на зърно през Черно море.

Лавров заяви, че Русия е готова да се върне към черноморската зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася зърно през Черно море, веднага щом бъдат предприети конкретни мерки за разрешаване на всички проблеми, свързани със споразумението. Русия се изтегли от сделката през юли, като заяви, че западните санкции пречат на собствения ѝ износ на храни и торове, припомня Ройтерс.

"Като се има предвид, че президентите Путин и Ердоган се подготвят за следващата си среща, смятам, че днес можем да разгледаме подробно въпросите, които ще бъдат поставени за обсъждане", заяви руският външен министър преди началото на срещата с Фидан, предаде ТАСС.

По думите на Лавров неформалната среща на високо равнище между двамата президенти ще се състои "в най-скоро време" и на нея лидерите ще "разгледат всички области на нашето партньорство". "Отбелязваме динамичното развитие на двустранните отношения, продължава интензивният, изпълнен с доверие политически диалог, на първо място на най-високо равнище, между президентите Путин и Ердоган, които напоследък поддържат редовни контакти", отбеляза външният министър.

Турция ще продължи да полага усилия за разрешаване на конфликта в Украйна, като смята, че това е възможно само със средствата на дипломацията, заяви от своя страна турският външен министър Хакан Фидан.

„Нашата изходна точка е, че във войната не може да има победители. Не сме се отказвали от усилията си за мирно разрешаване на конфликта в Украйна и имаме намерение да продължим посредническите си усилия в тази насока“, каза Фидан.

Той заяви още, че възобновяването на зърнената сделка е важно за осигуряването на продоволствената сигурност.

„Нашата работа (в рамките на възобновяването на зърнената сделка) ще продължи. Това споразумение е изключително важно както за световната продоволствена сигурност, така и за стабилността и мира в Черноморския регион“, смята Фидан.

Освен това турският външен министър благодари на Русия за помощта, оказана за преодоляването на последствията от земетресенията и горските пожари през тази година. „Благодаря на руските приятели за проявената солидарност и оказаната помощ след земетресенията и за изпращането на два противопожарни самолета за борба с горските пожари“, каза Фидан на пресконференцията с Лавров.

Той допълни, че „отношенията между Турция и Русия имат отдавнашни корени и история“ и че двете страни са „едни от държавите от региона, които най-добре се познават една друга“.

Фидан съобщи, че утре има насрочена среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

Главна тема на днешния разговор на Фидан и Лавров беше зърнената сделка, ситуацията в Украйна, двустранните отношения, обстановката в Сирия и в Южен Кавказ.

Двамата външни министри отбелязаха, че разговорът им е бил подготовка на срещата на президентите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, която ще се проведе в скоро време в Сочи.

 
   
 

 

 

Станете почитател на Класа