Германия: Руската дезинформация за войната продължава

Германия: Руската дезинформация за войната продължава
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2023
  • Share:

Германското министерство на вътрешните работи заяви, че не е забелязало спад в руските опити за разпространение на дезинформация за нахлуването на Москва в Украйна, предаде ДПА, като се позова на изявление на говорител на ведомството в Берлин.

 

 

„Познатите наративи продължават да се разпространяват и да се подхващат актуални теми. При това Русия продължава да разчита на сложна мрежа от държавни или контролирани от държавата действащи лица“, каза говорителят.

Според правителствената работна група за координация между министерствата и органите за сигурност за тази цел се използват социални платформи като например „Телеграм“.

Преди година германското министерство на вътрешните работи изрази безпокойство заради фалшиви и наподобяващи на истински измамни медийни сайтове с проруска дезинформация за войната в Украйна. Фалшиви акаунти разпространяваха измамно присъствие в интернет, симулиращо утвърдени новинарски сайтове в социалните мрежи.

Според говорителя министерството продължава да приема много сериозно „заплахата от чуждестранно влияние и манипулация“ и решително да ѝ противодейства.

Действащите лица, разпространяващи дезинформация, имат за цел да влияят на общественото мнение в Германия и други държави, да изострят конфликтите в обществото и да подхранват недоверието в държавните институции и действията на правителството.

Според говорителя ще бъдат укрепени и аналитичните способности на разузнавателните служби.

 

Станете почитател на Класа