Resalat: НАТО ще се разпадне заради Украйна

Resalat: НАТО ще се разпадне заради Украйна

Украйна трябва да забрави за членството в НАТО и ЕС, пише Resalat. Западът няма да поеме риска сред него да се появи страна, разкъсвана от вътрешни противоречия и в конфликт с мощна свръхдържава, счита авторът.

 

 

Превод от Resalat, Иран: 

 

Resalat: НАТО ще се разпадне заради Украйна

 

НАТО може да се разпадне

Въпреки че украинските власти в своята реторика винаги са подчертавали абсолютната си подкрепа за Зеленски и всички други прозападни сили в Киев и са говорили за готовността си да се борят „до победния край“, действителните негативни сигнали, предадени от НАТО на украинското правителство наскоро показват по-скоро обратното.

Много анализатори считат неотдавнашната европейска реторика в защита на Украйна по-скоро за пропагандна маневра (като пропагандата на Гьобелс по време на Втората световна война), но за всички е ясно, че въоръженият конфликт в Украйна има константи и променливи по отношение на въздействието си върху съвременната система на международни отношения.

Както виждаме, когато изучаваме конфликта в Украйна, тези константи и променливи трябва да се разглеждат неотделимо една от друга.

Украйна трябва официално да забрави за членството си в НАТО и Европейския съюз, тъй като Западът няма да рискува вътре в него да се появи държава, превърнала се в „изгорена земя“, дори и тази страна да стане жертва на неговата политика.

Президентът на Франция (далеч не последната сила в Северноатлантическия алианс) Еманюел Макрон наскоро подчерта, че страната му няма да се съгласи с официалното членство на Украйна в НАТО, тъй като този въпрос се счита за «червена линия» за Русия и автоматично ще означава «обявяване на война от страна на НАТО на Москва».

Същото може да се каже и за перспективите за пълноправно членство на Украйна в ЕС. Много страни-членки на ЕС никога няма да искат да приемат страна, разкъсвана от вътрешни противоречия, както и в състояние на въоръжен конфликт с мощна свръхдържава.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа