ФСБ Русия разкри мрежа от агенти на СБУ, подготвящи терористични атаки в Запорожка област

ФСБ Русия разкри мрежа от агенти на СБУ, подготвящи терористични атаки в Запорожка област
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    29.08.2023
  • Share:

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия задържа няколко жители на Запорожка област, които са сътрудничили на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и са планирали терористични атаки в навечерието на изборите в региона. Това съобщава РИА Новости.

 


ФСБ Русия разкри мрежа от агенти на СБУ, подготвящи терористични атаки в Запорожка област

 

„Бяха задържани няколко местни жители, всеки от които е играл роля в поредица от планирани взривове. Всички са поддържали връзка с един и същи куратор от СБУ. Според замисъла на украинските спецслужби взривовете са били планирани да бъдат извършени в гъсто населени жилищни райони. Активизирането на работата на СБУ в тази област може да бъде свързано с предстоящите избори за законодателно събрание на Запорожка област“, ​​заяви руски офицер.

Отделът твърди, че жители на Запорожка област са били въвлечени в сътрудничество със СБУ чрез заплахи и изнудване. След това те са получили задачи да проследяват движението на военна техника, а също така уточниха адресите на местоживеене на ръководителите на региона, включително какви превозни средства използват.

„Постепенно задачите са ставали по-сериозни: транспортирането на взривни вещества, тяхното съхранение и полагане, минирането на автомобили, извършването на взривове. В същото време не са дадени гаранции за сигурност на извършителите след изпълнение на задачите, което ги принуждава отново да участват в извършването на терористични атаки “, добави офицерът от ФСБ.

Жител на Запорожка област Сергей Чумаченко е трябвало да взриви площад в Мелитопол. Той уточнява, че това е трябвало да стане сутринта.

„Трябваше да карам кола с експлозиви… да изчакам времето и да взривя бомбата… (детонира) сутринта“, отбелязва задържаният.

Извършителят твърди, че не е имало конкретна цел за взривяване. Подобни указания той получава чрез месинджъри от куратор от СБУ. Украинските специални служби го вербуват с помощта на заплахи за живота и здравето на сина му.

Служители на ФСБ Русия първоначално контролират комуникацията на агента на СБУ с неговия ръководител. Това позволи на отдела да идентифицира и задържи други престъпници. Планираните от украинските специални служби терористични атаки са предотвратени, а взривните устройства са ликвидирани по безопасен начин.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа