Military Watch Magazine: Модифицираният «Панцир» по-ефективно сваля западните ракети

Military Watch Magazine: Модифицираният «Панцир» по-ефективно сваля западните ракети
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    28.08.2023
  • Share:

Руският зенитен комплекс «Панцир-С» е модифициран с оглед на опита в бойната експлоатация, той стана по-ефективен при поразяване на «сложни» снаряди и ракети с голям обсег, пише MWM. Те включват британските Storm Shadow и американските HIMARS.

 

 

Превод от Military Watch Magazine, САЩ:

 

Military Watch Magazine: Модифицираният "Панцир" по-ефективно сваля западните ракети

 

Възможностите на руските системи за противовъздушна отбрана с малък обсег «Панцир» за отблъскване на удари от незасечени от радари крилати ракети Storm Shadow са значително увеличени, съобщиха в изявление представители на холдинга «Високоточни системи» на държавния отбранителен конгломерат «Ростех».

„Зенитният ракетен комплекс „Панцир-С“ е модифициран, като се взема предвид опитът в бойната експлоатация. В комплекса са въведени всички необходими подобрения, които позволяват да се повиши ефективността на работата по „сложни“ снаряди и ракети с голям обсег, включително далекобойната малкозабележима крилата ракета Storm Shadow.

Резултатите от бойната употреба показаха правилността на взетите по-рано конструкторски решения», заяви представител на холдинга, говорейки за модернизацията на комплекса, извършена след началото на бойните действия в Украйна.

Storm Shadow се използва в Украйна от май, а в началото на юли руските сили заловиха една относително неповредена ракета.

Очаква се този трофей да позволи на Русия да разработи още по-ефективни противодействия.

По-рано в Сирия Русия вече бе задействала средствата за радиоелектронна борба и обезвреди американска крилата ракета Tomahawk, която впоследствие беше изпратена в Москва за проучване.

Попадането на Storm Shadow в ръцете на руснаците предлага подобни възможности.

На 7 юли беше потвърдено, че ракетата е предадена на специалисти за изследване.

«Ростех» също така заяви, че модернизираните «Панцири» са станали много по-ефективни и срещу американските реактивни артилерийски системи HIMARS.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа