Индия – третият най-голям вносител на петрол в света, купи 1 милион барела в рупии вместо в долари

Индия – третият най-голям вносител на петрол в света, купи 1 милион барела в рупии вместо в долари
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.08.2023
  • Сподели:

Индия и Обединените арабски емирства започнаха да уреждат двустранната търговия в местните си валути, като най-голямата рафинерия в Индия извърши плащане в рупии за закупуване на един милион барела петрол от близкоизточната страна,съобщииндийското правителство, цитирано от Ройтерс.

 

 

Индийска петролна корпорация (IOC. NS) е извършила плащане към Националната петролна компания на Абу Даби (ADNOC), според изявление, публикувано от индийското посолство в ОАЕ.

Сделката идва след такава, включваща продажбата на 25 кг злато от износител на злато от ОАЕ на купувач в Индия за около 128,4 милиона рупии (1,54 милиона долара).

През юли Индия, третият по големина вносител и потребител на петрол в света, подписа споразумение с ОАЕ, което й позволява да урежда търговията в рупии вместо в долари, засилвайки усилията на Индия да намали транзакционните разходи чрез премахване на конвертирането в долари.

По време на посещението на индийския премиер Нарендра Моди в ОАЕ двете страни се договориха и за създаване на платежна връзка в реално време, за да улеснят по-лесните трансгранични парични преводи.

Двустранната търговия между Индия и ОАЕ е била 84,5 милиарда долара през 2022/23 година.

Станете почитател на Класа