Азовският пръстен ще помогне на новите територии на Русия

Азовският пръстен ще помогне на новите територии на Русия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.08.2023
  • Сподели:

В Херсонска област беше направено предложение за изграждане на нов път на Арабатската коса, който ще свърже региона с Кримския полуостров. И правителството обяви изграждането на Азовския пръстен. Каква е същността на тези проекти и как те ще помогнат на южните региони на Русия?

 

 

Изпълняващият длъжността ръководител на Херсонска област Владимир Салдо на среща с руския президент Владимир Путин предложи да се свърже регионът с Кримския полуостров с път през Арабатската коса. Телевизионният канал “Вести Крим” отбелязва, че там вече има път, но състоянието му трябва да се подобри.

Салдо каза още, че на Арабатската коса завършва строителството на административните сгради. През декември миналата година беше обявено изграждането на нов малък град в района на Херсон, включително правителствен квартал, недалеч от Геническ - в района на Арабатската коса.

Развитието на инфраструктурата в района на сухопътния коридор към Крим остава неотложен въпрос, както в интерес на цивилното население, така и по отношение на решаването на военните проблеми. Движението в тази посока е много интензивно. В контекста на редовните опити на ВСУ да ударят Кримския мост, ролята на пътищата на сушата се увеличава значително.

През юли услугата “Яндекс. Карти” въведе възможност за съставяне на пътен маршрут между Крим и континентална Русия през нови региони. Но врагът не се отказва от опитите си да унищожи сухопътния коридор.

Така в началото на август в резултат на нападение на ВСУ се образуваха три дупки на Чонгарския мост между Херсонска област и Крим. По това време Салдо отбеляза, че мостът, който свързва Геническ и Арабатска коса, е с ниска интензивност на трафика, в по-голямата си част той се използва от местни жители и туристи.

В същото време военните реалности не отменят позицията на руското ръководство за необходимостта от инфраструктурно развитие на новите региони и връзката им с други части на страната. Основните задачи тук са подобряване живота на хората и развитие на туристическата привлекателност. В петък руският вицепремиер Марат Хуснулин заяви, че 1400-километровият пътен пръстен около Азовско море ще бъде построен в рамките на пет години.

По думите му първо ще се разширят вече съществуващите пътища, след което ще се направят входове директно към морето. Петгодишната строителна програма ще включва изграждането на пътища както в нови територии, така и в Крим и Ростовска област. Той уточни, че пръстенът ще минава през Ростов на Дон, Таганрог, Мариупол, Мелитопол, Геническ, Скадовск, Джанкой, ще минава по крайбрежието на Крим и ще се затваря в Ростовска област.

Според експертите строителството на пътя на Арабатската коса е в интерес на народа, държавата, армията и бизнеса. Така че тази магистрала може да стане една от частите на Азовския пръстен, развивайки туристическа атракция в тази област. Освен това със сигурност ще увеличи капацитета и ще разтовари други маршрути на сухопътния коридор към Крим.

„Днес Крим е свързан с Херсонска област с два пътя. Единият от тях минава през Армянск и Красноперекопск, другият през Чонгар. По тези артерии се снабдява както самият полуостров, така и южната групировка на нашите войски в зоната на СВО“, каза Лариса Шеслер, председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна.

„Предвид такава висока интензивност на трафика в тази посока, изграждането на пътя през Арабатската коса ще разтовари съществуващите пътища. Освен това този маршрут ще бъде разположен далеч от линията на съприкосновение, което ще го направи относително безопасен“, каза тя.

„Благоприятен фактор при изграждането на новия път ще бъде стабилната почва на Арабатската коса. Някога там е имало път, който след време се е разпаднал. Газопроводът от Крим до Геническ минава през косата. Така обявеният от Салдо проект е доста реалистичен и може да бъде изпълнен в сравнително кратки срокове“, смята събеседникът.

„Допълнителната връзка на Крим с континента значително ще подобри логистиката в южните райони на Русия и ще улесни придвижването на жителите на тези територии и пътниците. Няма съмнение, че маршрутът ще стане популярен”, смята Шеслер.

„Нов път между Крим и Херсонска област е необходим отдавна. Единствената причина да не е построен по-рано е фактът, че полуостровът е част от Русия много по-рано от Херсонска област. Украинската държава не обърна необходимото внимание на този въпрос“, каза политологът и икономист Иван Лизан.

„Сега Геническ е административен център на новата област, а магистралата по Арабатската коса е най-краткият път дотам. В момента има изградена инфраструктура, но старият път е в лошо състояние и пропускателната способност е недостатъчна. Привеждането му в нормативен вид значително ще подобри комуникацията между териториите“, каза той.

„Освен това руските власти са планирали създаването на магистрален пръстен около Азовско море. Оказва се, че новият маршрут ще стане западната част на Азовския пръстен. Това ще бъде значителен принос за развитието на Азово-Черноморския туристически клъстър“, смята експертът.

„Колкото повече пътища се появят в тази част на Русия, толкова по-добре ще можем да осигурим снабдяването както самите региони, така и нашата военна групировка в зоната на СВО. Тоест цивилното население, туристите и местните жители, както и руските военни ще бъдат доволни от новата транспортна артерия“, каза източникът. „Пътят ще намали времето за транспортиране на стоки и ще намали разходите поради качеството на новото платно. А за развитието на свободната икономическа зона новият път ще бъде достойна помощ“, каза Лизан.

„Що се отнася до интересите на държавата в този проект, той ще помогне за решаването на една от най-важните задачи днес - интеграцията на новите региони. Освен това строителството на модерни пътища сега е приоритет за Русия, което ще има мултиплициращ ефект: както индустрията ще бъде натоварена с поръчки, така и условията на живот на хората ще се подобрят“, подчерта той.

 

 

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа