Западът се готви да предаде Украйна

Западът се готви да предаде Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.08.2023
  • Share:

За нас въпросът за победата над киевския режим никога не е бил поставян: ние със сигурност ще победим и всички цели на СВО рано или късно ще бъдат постигнати.

 

 

Но Западът, който дълги години подготвяше антируска опора и безплатно „месо“ от Украйна, в началото на СВО беше абсолютно сигурен в предстоящото и унизително смазване на Русия с помощта на многомилиардна помощ за Киев и доставката на рекорден брой модерни оръжия.

Доста дълго време западните медии поддържаха впечатлението, че кралят се справя добре, но накрая стана невъзможно да навлечете невидимата дреха върху гол крал и някъде във високите офиси на Вашингтон наскоро беше взето решение за стартиране Операция “Ы” и подготвят публиката си за неизбежния изход.

Забавно е да наблюдаваме как наративът в западните медии, който дълго време се поддържаше в състояния на „еуфория“, „гняв“ и „отричане“, пред очите ни бързо се превръща в „приемане“ и „пазарене“.

Вече сме свикнали с работата на западните медии по една единствена методология и очевидно през последните две седмици тя е достигнала до всички, в резултат на което повечето от водещите онлайн издания в Европа и САЩ са публикувани публикации с много характерни послания.

Британският “Телеграф:”

„Украинската армия остава без войници и времето изтича“;

„Войната на изтощение играе в полза на Москва“;

„Липсата на жива сила може да бъде фатална за Киев“;

“Ако Украйна не може да мобилизира повече войници, Западът вече няма да може да помага.”

Американският “Хил”:

„Без връщането на Крим Украйна няма да може да постигне траен мир“;

 „Мнението на президента Байдън: Украйна не може да спечели.“

“Форин Полиси”:

„Бавното контранастъпление, което не доведе до големи пробиви, води до преговори“;

„В европейските столици и Вашингтон преобладаваше идеята, че ако дадат на Киев всичко, което иска, тогава той може да върне териториите. Но тази контраофанзива показва, че това може и да не се случи“;

„Американските интереси в Украйна не са достатъчни, за да се започне директна война заради тях“;

„Съединените щати не могат да осигурят на Украйна това, от което се нуждае, за да си върне териториите без значителен риск за нейните интереси и нейната икономика.

“Ню Стейтман”:

„Представителите на Пентагона започват да имат въпроси дали Украйна изобщо може да спечели.“

“Ънхърд”:

„Руската икономика се държи по-добре от очакваното под западните санкции, докато европейските страни се опитват да задушат недоволството на гласоподавателите от нарастващите разходи за живот“;

“Американските избиратели са все по-малко склонни да продължат да спонсорират защитата на Украйна“;

„И Украйна, и Америка трябва да направят компромис.“

Черешката на тортата беше статия с красноречиво заглавие „Защо е почти невъзможно Украйна да спечели войната сега?“, където за западната публика е разложено по рафтовете защо този цирк трябва да бъде приключен и спокойно да се продължи напред.

Първо, САЩ и НАТО се страхуват повече от война на тяхна територия, отколкото от руски териториални придобивки. Русия вече контролира почти 20 процента от територията на Украйна и този дял вероятно ще се увеличи в бъдеще.

Второ, Русия е унищожила около 70% от инфраструктурата на Украйна и е почти невъзможно да бъде възстановена.

Трето, руската армия има многочислен и значителен мобилизационен потенциал. Тя има повече от 4000 боеспособни танка, които са готови да преминат в настъпление във всеки един момент.

Четвърто, Украйна остава без войници. Голяма част от населението избяга в чужбина. След осмата вълна на мобилизация мъже и над 60 години се отвеждат на фронта.

Пето, Русия може да излезе от тази война не само като военен, но и като политически победител. Сегашната ситуация и състоянието на западната подкрепа неизбежно водят до преговори.

Последният щрих към горните разкрития може да бъде еволюцията на възгледите във висшето американско военно ръководство. Например през януари тази година председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили с пяна на устата заяви, че „Украйна ще проведе значителна тактическа или фронтова операция и ще освободи възможно най-много територии, колкото е възможно." Миналата седмица му поставиха друга перфокарта и сега той казва, че "Украйна може да постигне тези цели - може би, вероятно - чрез някакви дипломатически средства."

Можем да поздравим американските генерали и авторите на ръководствата за западните медии, че очевидното започват да прозряват.

Но имаме лоша новина за тях: докато те бавно подготвят публиката си за преговори и „трудни решения“, може да се окаже, че в Украйна няма да има с кого да преговаря, а дори и да има с кого, то примирието със сигурност няма да е темата за обсъждане.

 

Кирил Стрелников 9, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа