Сунак е първият британски премиер от десетилетия насам, който пропуска Генералната асамблея на ООН

Сунак е първият британски премиер от десетилетия насам, който пропуска Генералната асамблея на ООН
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.08.2023
  • Share:

Риши Сунак ще стане първият министър-председател на Великобритания от десетилетие насам, който ще пропусне Генералната асамблея на ООН, предаде ДПА.

 

 

Тази новина идва на фона на призивите на неправителствени организации към британския премиер да присъства на форум с перспективата за устойчиво развитие на Обединеното кралство, отбелязва агенцията.

Вицепремиерът Оливър Даудън и външният министър Джеймс Клевърли ще предвождат британската делегация на годишната среща на световните лидери в Ню Йорк идния месец, обявиха от "Даунинг стрийт".

Говорител на правителството на Великобритания обърна внимание на натоварения есенен график на министър-председателя, който ще се срещне с колегите си на срещата на върха на Г-20 в Делхи на 9 и 10 септември, а ще присъства и на конференцията за климата КОП 28 в Дубай през ноември.

В модерната история е необичайно британският премиер да пропусне т. нар. "генерален дебат на високо ниво" на ООН. ДПА отбелязва, че предшествениците на Сунак, включително и задържалата се за кратко на поста Лиз Тръс, са намирали време да пътуват за Ню Йорк, за да произнесат речи на световната политическа сцена. Последният отсъстващ от Генералната асамблея на ООН, що се касае до заемалите премиерския пост на Великобритания, е Дейвид Камерън през 2013 г.

Междувременно ДПА информира и че според проектозакон на Сунак опасни нарушители на обществения ред, които са извършили "най-отвратителни убийства", ще бъдат осъждани доживот без право на преждевременно освобождаване.

Британското правителство възнамерява да нанесе промени в закона, така че от съдиите да се изисква да осъждат доживот най-покварените убийци освен при изключително редки обстоятелства.

Промените в закона ще направят доживотния затвор, който е най-тежкото наказание в рамките на съдебната система на Великобритания, и присъда по подразбиране за убийства със сексуален мотив.

Станете почитател на Класа