Кримската платформа и Балтийско-Черноморският отбранителен съюз трябва да сложат край на окупационната политика на Путин

Кримската платформа и Балтийско-Черноморският отбранителен съюз трябва да сложат край на окупационната политика на Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.08.2023
  • Share:

На 23 август 2023 г. се проведе третата среща на върха на Кримската платформа, която започна своята дейност през 2021 г. На събитието присъстваха представители на 63 страни от света, припомня "Фар".

 

 

 

Бяха обсъдени въпроси на следвоенното развитие и възстановяването на полуострова. Според Володимир Зеленски няма друга алтернатива за освобождаването на Крим, освен по военен път. Следва да се отбележи, че окупацията на Крим не е регионален, а международен проблем – такова изявление направи полският президент Анджей Дуда, който присъства на споменатата среща на върха. В контекста на агресивната, неоколониална политика на Кремъл, страните от Централна и Източна Европа трябва да предприемат стъпки за укрепване на своите отбранителни способности и нивелиране на руската заплаха.

През 2014 г. Путин започна периода на териториална експанзия – след окупацията на украинския Крим и на част от украинския Донбас стана ясно, че Русия иска да възобнови практиката на териториални завоевания. Малко преди пълномащабното нахлуване в Украйна, Кремъл отправи ултиматум към НАТО: Алиансът трябваше да се изтегли до границите на 1997 г. Това означаваше, че Путин се стреми да върне страните от Централна и Източна Европа, които по времето на СССР бяха част от така наречения социалистически лагер, в изключителната зона на влияние на Кремъл. Западът твърде дълго се заиграваше с Русия, отказвайки да повярва, че е способна да започне териториална експанзия. Това неверие се превърна в най-голямата война през последните десетилетия, която се води в центъра на Европа. Войната, която е придружена от унищожаване на селища в Украйна, депортиране и геноцид на нейните граждани.

Украйна доказа, че може да даде достоен отпор на врага и в навечерието на своята 32-та година от независимостта Володимир Зеленски предложи да се обмисли проектът за създаване на Балтийско-Черноморски отбранителен съюз, който трябва да обедини страните от Централна и Източна Европа и да допринесе за отбранителната им способност. Този проект може да допълни практическото измерение на дейността на Кримската платформа, тъй като заплахата от по-нататъшно териториално разширение от страна на Руската федерация остава неотложен проблем. Путин няма да спре: грандиозните събития, които се случват в Русия – потискането на правата и свободите, продължаващата мобилизация, умишлените убийства (ликвидацията на Пригожин), преследването на несъгласните с диктатурата на Кремъл показват, че тоталитаризмът бързо се разраства в Руската федерация. Путин възпроизвежда най-лошата версия на сталинската епоха, в която обикновените съветски граждани са били унищожавани в лагери, а армейският елит е бил обсебен от желанието да стигне до Ламанша. Заиграването с Путин доведе до създаването на нов Хитлер на модерността, пряка заплаха за Европа.

Западът трябва да действа и незабавно да защити източните си граници от руските окупационни сили. Идеята за създаване на Балтийско-Черноморски отбранителен съюз, предложена от Украйна, е необходимо решение на фона на ускорената милитаризация на Руската федерация, която не само поставя икономиката и индустрията на бойна нога, но и превръща Беларус в полигон и военна база с ядрени оръжия. Полша и балтийските страни ще станат следващата цел на Путин след Украйна, ако той не бъде отслабен и не бъде създаден мощен пояс за сигурност по границата с Руската федерация и Беларус. Този проект ще укрепи всички негови участници и ще допринесе за деокупацията на международно признатите територии на Украйна.

Станете почитател на Класа