Ердоган с възможно предложение към Путин

Ердоган с възможно предложение към Путин
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    27.08.2023
  • Share:

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може да обсъди с руския лидер Владимир Путин възможността за възобновяване на доставките на украинско зърно за 1 година.

 

 

„Отношенията между Турция и Русия ще продължат да се развиват. Разбира се, доста е спорно колко са необходими доставките на зърно от Украйна. Но Турция има нужда от украинско зърно. Затова може би на среща между президентите Ердоган и Путин турската страна ще предложи вдигане на блокадата на Русия по отношение на доставките на украинско зърно през годината“. Това мнение изрази политологът и икономист, бивш търговски представител на Турция в Русия Айдън Сезер.

По-рано в Москва заявиха, че са готови незабавно да се върнат към сделката за зърно, но тя трябва да бъде изпълнена в частта, свързана с Русия.

На 10 август Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна обявиха т.нар. временни коридори в Черно море за търговски кораби, които отиват към или от пристанищата Черноморск, Одеса и Южни. В същото време Киев предупреди, че по маршрута остава военна заплаха и опасност от мини, поради което корабите, чиито собственици и капитани "официално потвърждават готовността си да плават в тези условия", се допускат да преминат. Твърди се, че маршрутите ще се използват основно, за да позволят излизането на цивилни кораби, разположени в тези украински пристанища от края на февруари 2022 г.

На 16 август сухотоварният кораб Joseph Schulte напусна Одеса, където се намираше преди началото на специалната военна операция, и стана първият търговски кораб, напуснал пристанищата на Украйна след прекратяването на сделката за зърно.

Станете почитател на Класа