Путин използва срещата на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна

Путин използва срещата на БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2023
  • Share:

Президентът на Русия Владимир Путин използва срещата на върха на страните от БРИКС, за да оправдае войната на Русия в Украйна. Той участва виртуално в срещата, която се провежда в Йоханесбург, Южна Африка.

 

 

 

В речта си Путин похвали групата, че "се явява като противовес на глобалната доминираща роля на САЩ", отбелязва Ройтерс. Групата БРИКС, в която участват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, представлява повече от 40% от световното население и около 26% от световната икономика.

Пред лидерите на БРИКС, които се въздържат да осъдят действията на Москва в Украйна, той повтори тезата на Кремъл, че е започнал войната като принудителен отговор на действията на Киев и Вашингтон.

"Благодарни сме на колегите ни от БРИКС, които вземат активно участие в опитите да се уреди тази ситуация и да се стигне до справедливо регулиране с мирни средства", каза руският президент.

"Русия реши да подкрепи хората, които се борят за своята култура, за своите традиции, за своя език, за своето бъдеще. Действията ни в Украйна са продиктувани само от едно - да сложим край на тази война, която бе разпалена от Запада и сателитите му в Украйна срещу хората, живеещи в Донбас", добави Путин.

Русия разпали войната в Донбас през 2014 г., подхранвайки сепаратизма и подкрепяйки антикиевските сили след падането на приятелски настроения към Москва украински президент Виктор Янукович.

Русия започна непровокираната си инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година. Москва многократно е казвала, че е отворена за преговори за прекратяване на 18-месечната война, но само ако Киев и Западът отчетат "новите реалности", създадени от руските сили, контролиращи близо една пета от територията на Украйна.

Киев настоява за възстановяване на цялата си територия и извеждане на руските войски.

На срещата, която ще продължи до четвъртък, лидерите на БРИКС обсъждат разширяването на блока. Глобално напрежение, засилено от войната на Русия в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на БРИКС, който на моменти страда от вътрешни разногласия, отбелязва Ройтерс.

Станете почитател на Класа