Ердоган върху горещ ламаринен покрив

Ердоган върху горещ ламаринен покрив
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2023
  • Share:

Активността на турската страна набира скорост главоломно. Официални изявления и такива на местни “запознати източници” следват от Анкара в непрекъснат поток.

 

Последно: Според турските медии президентът Ердоган ще посети Русия през следващите дни за разговори с руския си колега.

 

Причината е необходимостта от възобновяване на зърнената сделка. И съдейки по огромните усилия, които турците полагат в тази насока, това е принципно важен въпрос за тях.

Вярно, не се получава: практически няма реакция от страна на Русия и всички тези тънки намеци, прозрачни съобщения и дори директни предложения изчезват в пренебрежението на Москва.

И Реджеп Тайип Ердоган няма кого да обвинява за това състояние на нещата, освен себе си. Той направи всичко по силите си, за да доведе ситуацията до сегашното ѝ състояние.

Струва си да припомним очарователната интрига на събитията от последните месеци.

Зърнената сделка беше неизгодна за Русия, тъй като Западът не изпълни условията за участие на Москва в споразумението. Имаше няколко причини, поради които руската страна все пак многократно се съгласяваше на удължаването му, и една от тях беше желанието да подкрепи Ердоган в една много трудна за него предизборна кампания. Много претенции могат да бъдат предявени към турския лидер, но лидер, който води суверенна политика, във всички случаи е по-добър от марионетка на Вашингтон.

Ердоган беше успешно преизбран през май. Зърнената сделка изтече на 17 юли, но още две-три седмици преди тази дата стана ясно, че този път Москва няма да се съгласи на ново удължаване, без да изпълнят задълженията към нея. А на 8 юли Ердоган предаде на Украйна командирите на “Азов”, които - с негова лична гаранция - трябваше да останат в Турция до края на конфликта.

Тогава веднага се предположи, че турският лидер, разбирайки, че зърненият коридор се затваря, предварително е „прецакал“ в Москва, с което е нарушил дадената си дума. Скандалът в Русия, както всички си спомнят, тогава стана забележителен, най-суровите обвинения заваляха върху ръководството на страната. Нещо повече, Ердоган пръсна бензин в огъня с коментарите си, които прозвучаха почти обидно. Например той каза, че ще обсъди тази тема с Путин през август, когато посети Турция. Едва ли не вика руския президент на килимчето.

Въпреки това, както винаги с Путин, не трябва да се правят прибързани заключения.

Август почти мина, и на турската страна и присветна, че Путин все пак няма да дойде. Преди дни от Анкара се появи неофициална информация, че руският лидер може да пристигне през септември, но явно от Москва дадоха да се разбере, че и на това не бива да се разчита. И сега турската страна проучва възможността за посещение на самия Ердоган в Русия. И ако се съди по трескавата активност, на турците им е припекло.

Реджеп Тайип Ердоган е изключителен лидер, който демонстрира феноменален талант да маневрира в бурните води на световната политика, като успешно договаря ползите и възможностите за своята страна. Но това се оказва може би най-голямата му уязвимост: способен да използва брилянтно възникващите възможности за моментен тактически успех, той губи от поглед стратегическата перспектива.

Преди месец и половина Ердоган напакости на руското ръководство и лично на Путин, освобождавайки азовците и с това наруши задълженията си. И фактът, че руският президент е изключително чувствителен към въпроса за спазването на тази дума, е много добре известен.

В резултат на това само месец и половина по-късно удоволствието от прецакването на Русия изчезна във въздуха. Сега турците са изправени пред въпроса за глухата стена, срещу която Анкара се опира при взаимодействието с Москва.

Сега всеки ще може да гледа с интерес как Турция ще се опитва да я разбие.

 

 

 

Ирина Алкснис, Превод: В. Сергеев, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа