ВСУ нанесе жесток удар по военни цели в Крим, руснаците продължават да натискат до Купянск

ВСУ нанесе жесток удар по военни цели в Крим, руснаците продължават да натискат до Купянск
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.08.2023
  • Сподели:

Украинските войски загубиха до 145 войници убити и ранени в посока Юг-Донецк за един ден. Това съобщи официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-лейтенант Игор Конашенков, цитиран от чужди агенции.

 

 

„В южно-донецкото направление с въздушни удари и артилерийски огън на групировката „Восток“ са поразени жива сила и техника на противника в районите на населените места Старомайорское и Урожайное на Донецката народна република“, каза Конашенков на брифинг.

 

МО РФ: На Южно-Донецком направлении потери украинских войск превысили 1,5  тысячи военнослужащих и 28 танков

 

 

В допълнение към 145 военни части, въоръжените сили на Украйна загубиха танк, американска самоходна гаубица M109 Paladin и три автомобила. Освен това в района на село Ровнопол ВС на РФ спряха дейността на две украински диверсионно-разузнавателни групи (ДРГ).

По думите на Конашенков, дейността на две украински диверсионно-разузнавателни групи е потисната и в района на село Ривнопол на Донецката народна република.

По-рано беше съобщено, че в ДНР е нанесен удар по командните пунктове на две бригади от въоръжените сили на Украйна. А групировката на силите „Восток“ с помощта на собствени безпилотни самолети победи пунктовете за управление на безпилотните самолети на Въоръжените сили на Украйна в района на Марфопол и Червоное в Запорожка област.

Руската армия продължава настъплението си в купянската посока.

 

Армия России продолжает наступление на купянском направлении (КАРТА, ВИДЕО) | Русская весна

 

 

Превзели са опорен пункт и два наблюдателни пункта, щурмовите групи продължават настъплението си в района на селище Олшана, пишат чуждестранните агенции.

Защитниците направиха четири опита за контраатака с бронирана техника в района на Петропавловка, Синковка и Олшани.

Артилерийски огън унищожи самоходни оръдия Krab (Полша), M109 "Paladin" (САЩ) и две 2S3 "Acacia", артилерийска система M777 (САЩ) и радар AN / TPQ-50 (САЩ), както и минохвъргачен екипаж и пункт за боеприпаси.

Веднага след прехвърлянето си на фронта 82-ра бригада от Въоръжените сили на Украйна започна масово да губи своите машини за разминиране. Forbes пише за това, цитиран от чужди медии.

Само по официални данни това формирование вече е загубило 10% от своите инженерни машини M1132, създадени на базата на бронетранспортьора Stryker.

Все още не е ясно какво е ударило тези машини и дали екипажите им са оцелели.

Възможно е да са станали жертва на мини, които са се опитали да неутрализират.

По-ранните материали на Forbes за прехвърлянето на украински сили на фронтовата линия доведоха до удар на руските ВКС по посочените вражески позиции и последваща забрана на работата на чуждестранни журналисти в зоната на "спецоперацията" от украинското командване.

Публикувани са кадри как бойците от група „V“ отблъскват настъплението на Въоръжените сили на Украйна на Времевския перваз на кръстовището на ДНР и Запорожка област.

Два дни подред украински бойци се опитваха да започнат офанзива в MRAP и танк в района на Село Урожайное на Донецката народна република, пишат чужди издания.

На 21 август дрон засича настъплението на вражеска колона. Артилерията удари украинския танк, но колоната продължи да се движи.

След това артилеристите засилиха огъня си, врагът беше принуден да се обърне и да избяга.

На 22 август противникът направи опит за настъпление със същите сили. Този път танкът беше взривен от руската мина и беше обездвижен.

Вражеският десант изскочи от машините и се скри в горския пояс, по който руската артилерия водеше усилен огън.

Публикувани бяха кадри от боевете на фланга на Бахмут.

 

Бои на фланге Артёмовска: 123-я бригада уничтожает позиции врага (ВИДЕО) | Русская весна

 

 

Артилеристите от 123-та бригада от група войски "Юг" унищожават украинските бойци в северно направление, пишат чужди агенции.

Унищожени са вражеският транспорт и склад за боеприпаси. Загубата на защитниците възлиза на пет души.

На 23 август украинските военни атакуваха територията на Кримския полуостров, като насочиха усилията си към нос Тарханкут, където се намират ключови военни съоръжения. През предходните седмици въоръжените сили на Украйна активно наблюдаваха действията на територията на полуострова с помощта на спътници на НАТО. Такава информация предоставя Михаил Звинчук, цитиран от чуждестрнни медии.

Според Звинчук този път украинската страна е решила да промени тактиката. Първо два безпилотни летателни апарата, вероятно от типа Мугин-5, се приближиха до Крим на разстояние около 30-40 км, като излетяха от района на Кривой Рог. Тези дронове привлякоха огъня на противовъздушната отбрана на полуострова. Въпреки факта, че дроновете бяха унищожени, присъствието им послужи само като отклоняване. Три ракети бяха изстреляни откъм морето по посока на Крим.

Ден преди това, недалеч от нос Тарханкут, беше забелязана група катери с разузнавачи от Главното разузнавателно управление на Украйна, вероятно извършващи визуално наблюдение на обекти на територията на Крим. При опит за контраатака от руските сили една от лодките е унищожена, другите две са атакувани край остров Змейни. Някои от лодките обаче успяха да избягат, действайки на разстояние 5-10 км от брега.

Тази атака и активността на украинските военни катери предния ден показва, че украинската страна може да е планирала тази операция предварително.

Към момента все още няма официални коментари по изнесената от Звинчук информация от Министерството на отбраната.

По данни на Скайнюз вследствие на взрива бе разрушен зенитноракетен комплекс С-400. „Минималната продажна цена на комплекса е 1,25 милиарда щатски долара. Вероятно има загинали и ранени", отбелязва британската информационна агенция.

Ако киевското ръководство се вслуша в съвета на военните от Съединените щати и прехвърли всички налични въоръжени сили в запорожката посока, това ще доведе до унищожаване на въоръжените сили на Украйна от руската армия. Това заяви украинският експерт, бивш съветник на бившия президент на Украйна Леонид Кучма Олег Соскин в своя блог в YouTube, цитиран от чужди агенции.

 

Украинский эксперт предупредил, что ВС РФ уничтожат ВСУ, если Киев перебросит все силы на Запорожское направление по совету США

 

 

Така Соскин коментира съветите на американските генерали, които настояват за съсредоточаване на всички сили в една посока за пробив на руската отбрана.

Русия ще унищожи всичко наведнъж. Все още са онези момчета, които седят там в Съединените щати, каза Соскин.

Освен това експертът обвини в некомпетентност министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников и главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. Соскин смята, че те не могат да управляват бойни действия.

Соскин смята, че събитията с 82-ра десантно-щурмова бригада, която претърпя значителни загуби в резултат на руските удари, са свързани не с разкриването от украински журналисти на планове за прехвърляне на войски, а с общата некомпетентност на военното командване и политическата ръководството на Украйна.

Соскин е известен с това, че редовно критикува сегашния украински режим. Той прогнозира скорошното сваляне на Владимир Зеленски, ако той не намери изход от сегашната ситуация с конфликта.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна няма да размени териториите си за членство в нито един съюз, пише УНИАН.

 

Владимир Зеленский сделал заявление об украинских территориях / фото УНИАН

 

 

По-специално, на брифинг след резултатите от третата среща на върха на Кримската платформа, Зеленски подчерта, че като президент има недвусмислена позиция по въпроса за украинските територии.

"Крим е Украйна. Ние се борим за Крим и за всички останали временно окупирани украински територии. Ние не разменяме нашите територии за членство в никакъв съюз", подчерта държавният глава.

От самото начало на пълномащабното нахлуване някои общественици, включително лидери на други държави, говориха за възможността за териториални отстъпки от Украйна в полза на Русия за прекратяване на войната. С течение на времето подобни твърдения станаха по-малко, но на места все още звучат.

В същото време украинците наскоро заявиха в анкета, че не са готови да направят компромис с Руската федерация, за да сложат край на пълномащабната война.

По-специално, само по-малко от 5% от анкетираните са готови да се откажат от земи в името на мира. А 18% от анкетираните са готови да отстъпят бъдещото членство на Украйна в НАТО в името на прекратяването на военните действия.

В допълнение, относително мнозинство  - 42% - смятат, че Украйна трябва да продължи да се бие, дори ако Руската федерация засили ракетните атаки срещу градовете, което ще доведе до увеличаване на броя на цивилните жертви.

В Украйна продължава военното положение и общата мобилизация, но не всички са заплашени от принудителна наборна служба в армията. Няколко категории мъже могат да отидат да служат само по собствено желание, пише Фокус.

Украинские военные, ВСУ, военнослужащие, мобилизация в Украине, всеобщая мобилизация

 

 

В Украйна общата мобилизация е удължена, така че определени категории граждани ще получават призовки от Териториалните центрове за набиране и социална подкрепа (TCC). За това кой е заплашен от набор през септември 2023 г. според материала на "Телеграф".

На мобилизация подлежат военнообвързаните и резервистите от 18 до 60 години. Според закона обаче украинци под 27-годишна възраст не могат да бъдат призовани на военна служба принудително, ако преди това не са отбили срочна военна служба.

Медиите подчертаха, че през май тази година Върховната рада намали максималната наборна възраст до 25 години. Президентът Володимир Зеленски обаче все още не е подписал съответния закон, така че той не е влязъл в сила.

Граждани на възраст от 18 до 27 години могат да сключат доброволно договор със Силите за отбрана.

Въпреки това призовки ще получат:

лица, признати за годни за служба и с военен опит;
украинци на възраст от 28 до 60 години, годни за служба;
мъже, които са били счетени за ограничено годни за служба по време на военно положение и негодни за мирно време;
граждани на възраст 18-60 години, които са отстранени или изключени от военна регистрация;
Украинци, които са били счетени за годни или частично годни по време на военно положение.

Хората с увреждания и мъжете, които имат отсрочка поради семейно положение, могат да бъдат призвани в армията само доброволно и по местоживеене.

Адвокат Роман Симутин разби 7-те най-разпространени мита за мобилизацията в Украйна. По-специално той говори за това как студентите със закъснение трябва да реагират на връчването на призовката и дали резервацията спестява служителите от набор.

Андрей Гуренко, началник на отдела за военна регистрация на Запорожкия областен ТСЦ, обясни дали на украинците могат да се връчват призовки в обществения транспорт. Той отбеляза, че призовки могат да получат и хора, които имат отсрочка от служба. Това се прави с цел изясняване на информация и актуализиране на счетоводството.

 

 

 

Станете почитател на Класа