Си Дзинпин не произнесе ключова реч на БРИКС

Си Дзинпин не произнесе ключова реч на БРИКС
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.08.2023
  • Сподели:

Лидерът на Китай Си Дзинпин неочаквано пропусна планирана реч на ключовия многостранен бизнес форум в Южна Африка във вторник.
Си пристигна в Йоханесбург за срещата на върха на БРИКС в понеделник вечерта, което е едва второто му международно пътуване тази година, след като посети Москва през март. Той беше посрещнат на пистата на летището от южноафриканския президент Сирил Рамафоса.
Според графика на срещата на върха се очакваше Си да присъства на форума и да произнесе реч наред с други лидери във вторник. Но вместо това речта му беше прочетена от министъра на търговията Уан Вентао.
По-късно Си присъства на вечерята на върха, но не беше посочена причина за пропускането на речта. Изглежда, че това е било решение в последния момент, като статии в държавните медии и публикации в социалните медии от говорителя на китайското външно министерство бяха публикувани, сякаш той сам го е взел.
Някои наблюдатели от Китай спекулираха дали нещо не е наред или Си е временно болен, но е малко вероятно да бъде дадено обяснение.
Бил Бишоп, автор на Sinocism, популярен бюлетин по китайските въпроси, отбеляза, че този месец вече е имало дълъг период без публични изяви на Си, което „изглежда малко странно. Това решение в последния момент да пропусна бизнес форума изглежда още по-странно. Така че при липсата на каквато и да е полезна информация от КНР системните слухове ще се роят", каза той.
China Global South отбеляза, че това е второто необяснимо отсъствие на китайски служител, след като бившият външен министър Чин Ган – който не е бил виждан публично от месеци – също пропусна срещата на външните министри на БРИКС миналия месец.
„Да се каже, че отсъствието на Си е изключение, е подценяване, тъй като китайските лидери никога не пропускат силно хореографирани събития като това", се казва в съобщението.
Речта, произнесена от Уанг, отправи слабо завоалирани атаки срещу САЩ, описвайки неназована страна като „обсебена от поддържането на хегемония, която прави всичко възможно да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни. Който се развие първи, става тяхна цел за ограничаване. Който го догонва, става техен обект на обструкция", каза Уанг от името на Си.

Страните от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка – представляват около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП. Лидерите на всички държави членки присъстват лично, с изключение на Владимир Путин, срещу когото в момента има заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд.
На срещата на върха присъстват и представители на десетки други държави, като основните членове обмислят разширяване на членството.
Някои членове като Китай се стремят да изградят БРИКС като противотежест на западните блокове като G7 или G20, въпреки че има разделение в групата. Във вторник президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва каза, че целта на групата е да се конкурира със западните институции. Ръководството на Индия, което често има противоречиви отношения с Китай, също се колебае относно овластяването на Пекин чрез БРИКС.

Станете почитател на Класа