Р. Гроси: Резервите от вода в АЕЦ ще се попълват, но ситуацията е несигурна

Р. Гроси: Резервите от вода в АЕЦ ще се попълват, но ситуацията е несигурна
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.08.2023
  • Сподели:

„Резервите от вода за охлаждане на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) ще бъдат попълнени чрез изграждане на нови кладенци в близост до спринклерните басейни, но ситуацията с ядрената безопасност все още е нестабилна", каза в изявление генералният директор на Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Това беше публикувано на уебсайта на агенцията.
„Централата продължава да предприема действия за справяне с допълнителните предизвикателства, причинени от загубата на язовир Каховка преди около десет седмици. Фактът, че ще бъдат изградени повече кладенци, трябва да добави към водните резерви, налични за охлаждане. Въпреки това, цялостната ядрена безопасност и ситуацията по сигурността остава несигурна", каза Гроси.
Според Гроси експертите на МААЕ са били информирани, че „нов кладенец, чието местоположение е избрано в близост до спринклерните басейни на централата след консултации със специалисти по геоложки въпроси, вече е пуснат в експлоатация и сега осигурява около 20 m3 вода на час. Освен това, се предвижда изграждането на допълнителни 10-12 кладенци около периметъра на спринклерните басейни. Обектът има достатъчно вода за охлаждане за много месеци", подчерта той.
Въпреки че всичките шест реактора на ЯЕЦ са затворени, централата все още се нуждае от вода за охлаждане. Според Гроси водата е необходима, за да се предотврати топенето на горивото и потенциалните радиоактивни емисии. Ситуацията с водоснабдяването на АЕЦ се влоши след срутването на язовира на водноелектрическата централа Каховка на 6 юни след обстрел от украински войски.
Разположена в град Енергодар, Запорожката АЕЦ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и разполага с шест енергоблока с обща мощност от 6 GW. Руските сили поеха контрола над съоръжението през февруари 2022 г. Оттогава украинските войски периодично обстрелваха както града, така и територията на централата.

Станете почитател на Класа