Русия ще деблокира чуждестранни активи, за да си върне притежанията

Русия ще деблокира чуждестранни активи, за да си върне притежанията
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.08.2023
  • Сподели:

Правителството на Русия и Банката на Русия са изготвили постановление за деблокиране на част от чуждестранни активи, които да бъдат обменени за руски, каза министърът на финансите Антон Силуанов на заседание на Съвета за стратегическо развитие и национални проекти, ръководен от президента Владимир Путин.
„Към днешна дата активите на повече от 3,5 милиона руски граждани на стойност над 1,5 трилиона рубли са блокирани. Имайки предвид решенията, които подкрепихте, предлагаме да започне обмен на активи на нашите граждани за активи на чуждестранни инвеститори, които днес се съхраняват в Сметки от тип C. На първия етап планираме да деблокираме сметки, принадлежащи на инвеститори на дребно, които съдържат около 100 милиарда рубли ($1 милиард). И тук правителството и Централната банка са изготвили съответен указ и ние ви молим да подкрепите и това решение", каза Силуанов на Путин.
„Финансовият суверенитет не е самоизолация. Ние приветстваме чуждестранните инвестиции и работим върху това да направим нашия пазар по-привлекателен. За тази цел през август тази година беше взето решение за изплащане на дивиденти без ограничения на чужденци, които сега в момента инвестират пари в руската икономика. Ние казваме: всички инвестиции, които са направени тази година и по-късно могат да бъдат изтеглени като дивиденти в размера на инвестициите, произведени в нашата икономика. Ние отваряме нашия пазар, ние сме отворени за чуждестранни инвеститори, които искат да навлязат на нашия пазар," обясни министърът.

Станете почитател на Класа