Еднополовите родители в Италия реагират на загубата на правата си

Еднополовите родители в Италия реагират на загубата на правата си
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.08.2023
  • Сподели:

В Италия еднополови родители прекарваха години в битка за правно признание, като непрекъснато се противопоставяха на липсата на национален закон, определящ родителските права за еднополовите двойки. През 2018 г. градският съвет на Милано предложи спасителен пояс, като им каза, че ще започне да изброява родителите от един и същи пол в свидетелствата за раждане на децата им.
В цялата страна шепа съвети тихомълком правеха същото, трансформирайки живота на еднополовите родители. Възторгът им обаче беше кратък. Тази година италианското правителство, ръководено от Джорджия Мелони – твърдолинейна традиционалистка, която отдавна повтаря мнението си, че едно дете трябва да се отглежда само от хетеросексуални родители – започна да изисква съветите да регистрират само биологичния родител.
Кметът на Милано, Джузепе Сала, каза, че няма друг избор, освен да се подчини. В северния град Падуа държавният прокурор отиде по-далеч, като поиска 33-те удостоверения за раждане, издадени на деца на лесбийски двойки, да бъдат променени, като се премахне името на небиологичната майка. Очаква се съдът да се произнесе по искането по-късно тази година.
Правозащитници предупредиха, че този ход е поставил стотици семейства в Италия в правна безизходица, а протести изникнаха в цяла Италия и по света и опозиционните политици заклеймиха този ход. „Тези деца остават сираци с указ. Това е жестоко, нечовешко решение", каза Алесандро Зан, гей политик от Демократическата партия.
Европейският парламент призова италианското правителство да преразгледа позицията си. „Това, което се случваше в Милано, беше пряко нарушение на правата на децата, изложени от ООН и част от по-широка атака срещу LGBTQI+ общността в Италия", отбелязват евродепутатите в изменение на доклад от 2022 г. Въпросът е широкообхватните последици от това да се позволи само на един родител да бъде законен,
„Това е кошмар както за родителите, така и за техните деца", каза Анджело Шилачи, професор по право в Римския университет Сапиенца. „Вторият от двамата бащи или майки не може да направи практически нищо, дори това да заведе детето на лекар или да го вземе от училище, без разрешението на законния родител. Дори и с разрешение, например, те не могат да вземат здравни решения, свързани със спасяването на живота на детето."
Рисковете за семейството са огромни; ако законният родител умре или се разболее сериозно, преживелият партньор няма права върху децата, което означава, че децата могат да станат покровителствани от държавата или предадени на други роднини.
Докато някои цитираха осиновяването като потенциално решение, Шилачи го описа като сложно решение, което може да отнеме години докато премине през италианските съдилища. „Това, от което се нуждаем, е закон, който признава еднополовото родителство, тъй като в момента липсата на такъв закон позволява поредица от дискриминации и нарушения на правата на децата и това е ужасяващо." каза Шилачи.
Репресиите срещу еднополовите родители хвърлиха светлина върху класирането на Италия сред най-лошите страни в Западна Европа, що се отнася до правата на ЛГБТК+.
Италия легализира еднополовите граждански съюзи през 2016 г., но не позволи на гей двойки правото да осиновяват на фона на съпротивата на десните партии и католическата църква. IVF е забранено за хомосексуални двойки в Италия, докато италианският парламент наскоро одобри законопроект, който определя глоби до 1 милион евро (855 000 британски лири) и присъди затвор до две години за италианци, които отиват в чужбина, за да имат деца чрез сурогатно майчинство.
Правителството защити действията си за ограничаване на вписването на гей родители в удостоверенията за раждане с аргумента, че този ход, който отразява решение на висшия апелативен съд на Италия, няма да попречи на децата да имат достъп до училище или медицински услуги чрез единствения си законен родител. „Няма дискриминация срещу тези деца", каза министърът на семейството Евгения Рочела пред парламента.

Станете почитател на Класа