Си Дзинпин неочаквано пропусна бизнес форума на срещата на БРИКС. Никой не знае защо

Си Дзинпин неочаквано пропусна бизнес форума на срещата на БРИКС. Никой не знае защо
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    24.08.2023
  • Share:

Браян Харт, научен сътрудник в China Power Project в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че отсъствието на Си е много необичайно, добавяйки, че китайските лидери рядко се отклоняват от протокола на такива събития на високо ниво.

 

"Изглежда, че нещо е накарало Си да се оттегли от срещата. Може да е бил здравословен инцидент или може би спешен въпрос, изискващ вниманието му. Възможно е също Си да е пропуснал събитието по някаква друга причина – може би в отговор на събитията, които се случват на срещата на върха", посочи той.

Бил Бишоп, автор на популярния китайски новинарски бюлетин Sinocism, отбеляза, че Си не е бил виждан публично от дълго време този месец, което изглежда малко странно.

"Още по-странно изглежда решението в последния момент да пропусна бизнес форума. Така че при липса на полезна информация от КНР слуховете ще продължат да се разпространяват", изтъкна Бишоп.

Bloomberg отбелязва, че китайски политици понякога четат посланията на Си на събития, като речта на вицепремиера Дин Сюесян на Форума за развитие на Китай през март. Но това обикновено се случва, когато президентът на Китайската народна република не присъства лично на събитието.

Има още една версия - Си не се е появил на бизнес форума, защото е предпочел пред него по-важни, от негова гледна точка, срещи от политическо естество.

 

 "Очевидно Си Дзинпин отдава по-голямо значение на политическите въпроси, проблемите на сигурността, отколкото на бизнеса и икономиката. Така че, ако той се окаже в позиция, в която трябва да даде приоритет и да пропусне една среща, няма да се изненадам, че ще даде приоритет на политическите въпроси и въпросите за сигурността пред икономическите въпроси", каза Дрю Томпсън, бивш служител на Пентагона и сега старши сътрудник в Училището за публична политика "Лий Куан Ю" в Сингапур. 

Станете почитател на Класа