Руският "Искандер" в Чернигов се намеси в подялбата на креслото на министъра на отбраната в Киев

Руският "Искандер" в Чернигов се намеси в подялбата на креслото на министъра на отбраната в Киев
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2023
  • Сподели:

Невижданото става възможно: на 19 август 2023 година точен удар с балистична ракета от нашия комплекс „Искандер“ беше нанесен върху сградата на драматичния театър "Шевченко" в Чернигов, а взривната вълна порази част от украинския политически елита в Киев. Към която сега следователите на СБУ гледат много пристрастно.

 

 

За начало, кратко ще напомня същността на случая. Според официалната версия, миналата събота в Чернигов под егидата на местната военно-гражданска администрация и концерна за отбранителни технологии Brave1 беше насрочена изложба на ударни и разузнавателни дронове, наречена "Люті пташки".

Организаторка на събитието беше 35-годишната Марина Берлинская. В миналото — активен участник в така наречения "Майдан" в Киев през 2014 година.

След това е воювала на Донбас като специалист по въздушна разузнавателна дейност в националистическия батальон "Айдар" *. В момента е ръководител на голям украински доброволчески фонд "Дронове на победата" и ръководител на Центъра за въздушна разузнавателна дейност на ВСУ.

От самото начало, имайки предвид, че на разстояние от само 30 километра от Чернигов преминава държавната граница с Русия, Берлинская според неяните думи предприела изключителни мерки за сигурност.

Което е разбираемо. Все пак участниците във форума бяха 23 чуждестранни граждани. Сред тях имаше полски, литовски и германски офицери (разузнаватели от BND, прикрепени към штаба на НАТО в Вилнюс), както и специалисти от Силите за специални операции на Украйна. На всички, с цел да запазят конспирацията, беше предварително забранено да пристигат в града във военна униформа.

В разпространението беше указано: "Да не идвате на изложбата във военна униформа, за да изглеждате като цивилни. Но не правете снимки на участниците, тъй като те са военни."

По същата причина още преди това нито дума не беше спомената относно мястото и времето, където тези "Люті пташки" трябваше да се срещнат. Обявиха само, че необходимите ще бъдат уведомени рано сутринта в събота. Тоест, само няколко часа преди сбора.

Така и стана. Указанието за събиране в драматичния театър достигна участниците около 6 сутринта. Около 10 сутринта всички бяха в залата, където както обикновено, заедно изпяха националния химн „Ще не вмерла...“. А около 10:30 руският „Искандер“ изведнъж се появи в театъра, прониквайки през покрива, като се срещна с „Лютіте пташки“.

След това - думите на самата Берлинская. Днес тя пише в защита на себе си: "Не, това не е някакво бизнес-събитие, това е закрита среща на инженери, военни и доброволци на тема военни технологии за фронта".

 

 

Веднага след като беше обявена въздушна тревога, събитието беше прекратено. Няколкократно се обяви на участниците необходимостта да отидат в укритие. За съжаление, част от хората все пак излязоха на улицата.

Всички, които отидоха в укритието, са невредими. Аз лично влязох в укрититое минута преди удара. Съболезнования на загиналите и ранените. Вярвайте ми, бих искала да бях умряла вместо тях."

Общо взето, в неделя сутринта Киев брои 148 ранени в Чернигов. Най-малко 54 души загинаха. От тях поне девет са чужденци. Останалите все още се търсят под останките. Ранените с хеликоптери бяха превозени в Киев, а оттам - в Полша.

Службата за сигурност на Украйна веднага започна да търси причините за тези загуби.

"В момента работим със СБУ, предоставяме всички необходими данни за бързо разследване," бърза да се обясни Берлинская, над която в Киев явно наближават политически тъмни облаци.

Може би се питате: Какво толкова? Бурните бойни действия продължават. В много градове и села по Украйна почти всеки ден се нанасят мощни и много точни удари от въздуха.

Хората, които станаха жертви на тях, едва успяват да бъдат погребани. СБУ дали обръща толкова внимание на всички тези случаи?

Отговорът, мисля, е ясен. Просто нямат достатъчно следователи за това. Но разрушаването на съботния форум „Люті пташки“ от някаква причина е решено да бъде отделен случай. Каква е причината?

Причината е, че много СМИ в Киев са убедени, че е настъпила катастрофална утечка информация някъде на върха на украинската власт. Само там можеха да знаят кой, къде и защо тайно се събира в Чернигов.

И само от там можеха да "предадат" на руснаците информация толкова предварително, че те успяха да проведат всички съгласувания с командването на групата в Ростов-на-Дон, да направят необходимите изчисления, да ги въведат в оборудването на ракетния комплекс, да изкарат комплекса „Искандер“ на стартова позиция и да нанесат безгрешен удар.

Тогава другият въпрос е: какви цели можеше да преследва това изтичане на информация на руснаците, вероятно директно от Киев, което доведе до толкова тежки последици за страната?

Местната интернет публикация "Украина.уа" твърди, че всичко е свързано с Мария Берлинская. Изглежда, че опонентите и конкурентите й са искали да спрат по всякакъв възможен начин нейната впечатляваща политическа кариера, която бързо набираше скорост.

„Ръководителят на проекта "Дронове на победата" и изложбата "Лютi пташки" в Чернигов беше същата доброволка Мария Берлинская, чиято кандидатура беше разглеждана за поста на министър на отбраната на Украйна, за да замени Алексей Резников“, посочва сайтът.

Вероятно, следва да уточним, че първият официален лице, който спомена за възможната оставка на министъра на отбраната на Украйна (която, според слухове, разочарова Вашингтон и Брюксел след началния етап на "контрнаступлението"), беше Зеленски.

Поне на 10 август публикацията "Украинская правда", позовавайки се на източници в ръководството на страната, съобщава, че президентът на Украйна сериозно разглежда тази възможност.

Тогава същата "Украинская правда" предположи, че мястото на Резников биха могли да претендират или вицепремиерът Александр Кубраков, или министърът по стратегическите промишлени сектори Александр Камышин. Но не стана така.

Както се твърди в Киев, американците, дълго обезпокоени от въпросите на джендърното равенство, настойчиво препоръчали на Зеленски жена да стане начело на Министерството на отбраната, както е навика в повечето страни членки на НАТО сега.

Така че на първо място изненадващо за мнозина се издигнаха заместник-министър — министър на "временно окупираните територии на Украйна" Ирина Верещук и същата Мария Берлинская, която сега толкова неудачно се "отбеляза" в Чернигов.

Изглежда, Мария Сергеевна твърде енергично се ангажира с подполитическата борба за вероятно най-печелившата позиция в тази страна днес, давайки правото и възможността да разделят огромните финансови потоци, които идват от Запад.

Вероятно тя решила, че може да "избута" министъра на отбраната от неговото вече очевидно "бъркане" на служебната позиция. За тази цел, пет дни преди руската атака върху Чернигов, тя публикува статията "Министерство на поражението" в "Украинская правда".

Същността на написаното от Берлинская: "За да победим, трябва да излезем от топлата вана на пропагандата и наистина да разберем какво се случва. Защото само разбирайки обективната ситуация, можем да вземем адекватни решения".

"Ние сме в началото на битка с много сериозен противник. Русия знае как да играе дълго и ще продължава до край...", смята тя.

"Днес, с нашето ниво на подготовка и технологична подготовка, може би е време сериозно да преосмислим контранападението. Може би да направим кратка пауза, за да се подготвим по-добре", заяви Берлинская.

За разлика от Украйна, уверена е Берлинская, Русия направи огромен технологичен скок в производството на БЛА.

"Можем да доставим хиляди единици въоръжение от цял свят тук. Но руското производство вече достига десетки хиляди ударни системи, от FPV до локалните "Шахед". Не е трудно да се досетите какво следва," предупреждава тя.

Руснаците, продължава авторката, "разширяват сглобяването на дронове в цялата страна, най-простите FPV дронове се сглобяват от хиляди ръце безплатен труд в професионалните училища, суворовски училища, кадетски лицеи, затвори..."

"Русия направи задължителна подготовка по дронове в училищата - те вече подготвят децата си за война. Война интелигентна и технологична, където се работи с причините, а не с последствията", добави още тя.

"Руснаците активно напредват в тази посока. И когато толкова много дронове летят към нас, ние не можем да продължаваме напред. Трябва да имаме ефективна, серийна противомерка. И това е въпрос на месеци," се опасява Берлинская.

Абсолютно логичният извод на Мария Сергеевна: поради толкова смъртоносното и все нарастващото технологично отстояние на Украйна на фронта виновен е лично Резников.

Той напълно провали доставките и разработването на национални БЛА. Освен това, той е твърде "лоялен към президентския офис, знае как да представя само добри новини и дори лошите да ги представя като добри или просто да не ги споменава".

Така че, предвид предстоящото военно поражение на своята страна, Резников просто трябва да подаде оставка. И колкото по-бързо, толкова по-добре, е убеден авторът.

Наистина ли такова нещо може да хареса на хората, които са напълно доволни от настоящото положение в киевските верхове? Въпросът е риторичен.

Тогава, според логиката на "Страна.уа", СБУ трябва да търси сред тях този, който "подложи" Берлинская в Чернигов. Излагайки я на гнева на Зеленски в най-неподходящия момент за тази кандидатка за министър на отбраната.

Въпреки това, "без съмнение, политическата кариера на Берлинская завърши тук," - прави промеждуточен извод от политическия детектив, който се развива пред очите ни в Киев, авторитетното украинско интернет издание.

 

 

 

Сергей Ищенко, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа