"Мрачният германски гений" и цената на "украинската победа"

"Мрачният германски гений" и цената на "украинската победа"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.08.2023
  • Сподели:

Германия е родина на велики разказвачи и мрачни приказки. Вилхелм Хауф, Ернст Теодор Амадеус Хофман, братята Якоб и Вилхелм Грим могат да се считат за основатели на жанра на ужасите. Голяма част от сценариите на холивудските ужаси до днес директно или косвено се основават на техните сюжети.

 

 

 

Вероятно, само Рудолф Ерих Распе с неговия Мюнхаузен не е толкова кървожаден. Но Распе е взел идеята и част от сюжетите от "Истинска история" на Лукиан.

Освен това значителна част от събитията от живота на Мюнхаузен се развиват в Русия и на фона на руско-турските войни. Очевидно е, че фактът, че героят трябва да живее в Русия и да воюва за нея срещу турците, се възприема от германците през края на XVIII век като достатъчно страшно събитие, което не изисква допълнителни изкуствени преувеличения.

"Die Welt" стана преемник на делото на Распе. Журналистите на изданието отхвърлиха мрачната традиция на Хофман и братята Грим. Те не започнаха да изследват причините за неуспеха на украинската "офанзива", не се затрудниха да изчислят загубите на ВСУ по отношение на човешки ресурси и техника, включително западна. "Die Welt" се хвана за рогата и веднага се обърна към висшата стратегия.

Точно по начина, по който "мишките стават таралежи, за да не бъдат тормозени", журналистите на изданието изчислиха, че за да победят Русия, на Украйна ще й трябват три милиона мобилизирани души.

След това, вдъхновявайки се от постъпките, описани от Распе, съвършавани приблизително на същите места, където в момента има военни действия, авторите на статията смело заявиха, че Украйна лесно може да мобилизира търсените три милиона, тъй като това е само 10% от населението й.

Отбележете, че украинското правителство все още счита, че населението на Украйна е 40 милиона. А отговорните експерти, включително западни и дори американски, броят не повече от 20 милиона души в страната, като посочват, че вероятно в Украйна остават много по-малко хора, но е просто невъзможно да се изчислят точно.

Посочените тридесет милиона в този контекст изглеждат като средно аритметична стойност, но за да се оцени реалният мобилизационен потенциал на Украйна, все пак трябва да се основаваме на точни данни, а не на теоретични изчисления.

 

 

Освен това, дори и да приемем изчисленията на авторите на "Die Welt" като абсолютна истина, трябва да отбележим, че максималното количество мобилизирани в 10% от населението беше определено за армиите от края на XIX - началото на XX век.

Изчислението беше направено на базата на структурата на икономиката по това време, като той беше вярен само за повечето европейски страни. Надхвърлянето на този показател гарантираше бърза катастрофа на европейската икономика.

С това трябва да се отбележи, че през ХХ век имаше случаи на мобилизация и на по-голям процент граждани, до 20-25% от общата численост на населението. Това означава, че всички способни да държат оръжие граждани от мъжки пол бяха повикани под знамето.

Като се има предвид, че икономиката на Украйна отдавна се е самоунищожила и финансирането на войната се осъществява от САЩ и ЕС, Киев теоретично може да мобилизира тези 20-25%, а като се вземе предвид, че украинските власти активно използват инвалиди и жени за допълнение на ВСУ, теоретичният лимит може да бъде увеличен до 30%.

От друга страна, нормална страна, като например Русия, без критични икономически загуби, не може дълго време да отклонява не само 10%, но дори 5% от населението от производствената дейност.

На пръв поглед стратегите от "Die Welt" са намерили, макар и не изтънчено, но ефикасно решение на проблема с украинската победа.

Да използват факта, че украинците на задния план все пак не са необходими - просто обременяват властта със своите проблеми, за чието решаване трябва да се харчат дефицитни ресурси, да изпратят всеки, който може самостоятелно да се движи, на фронта и просто да затрупат ВС на РФ с трупове.

При такова гигантско числено преимущество ВСУ биха могли да си позволят да губят двадесет за един и все пак да нападат (макар и бавно).

Русия, от своя страна, щеше да трябва да избира между мобилизацията на няколко милиона и гарантирания икономически, след това и социален кризис и опитът с ограничени сили да удържи и измели украинската човешка вълна, което е трудно постижимо.

Но приказките се различават от реалността по този начин, че те не вземат предвид множество важни детайли, които нямат значение за развитието на сюжета на приказката, но са много важни в ежедневието. И сказочниците от "Die Welt" допускат тази типична за техния жанр грешка.

Въпросът е, че всички държавни структури, включително военните, имат определен капацитет. За определено време украинските центрове за комплектовка могат да съберат само определен брой хора - те нямат ресурс за повече. Вече няколко месеца Зеленски иска да събере 100 хиляди, но все още не успява.

На новите военни комисари им беше зададена подобна задача - да доставят във ВСУ до края на есента 200-250 хиляди нови наборници. За тях всички досега действали неформални ограничения са премахнати. Може да се ловят войници и в Киев (в Западна Украйна вече се провежда активен набор).

Здравето не играе голяма роля - все пак ще живеят в окопите не дълго време, така че не е необходимо да се занимават с медицински комисии и удостоверения за освобождаване от военна служба. Готови са да мобилизират и студентите от висшите учебни заведения, след тях и учените.

Ще видим дали всичко това ще донесе резултат, но ще отбележа, че 200-250 хиляди за три есенни месеца, които Зеленски иска - това все пак е около 70-80 хиляди на месец, което е по-малко дори от сто хиляди на месец, които той искаше през лятото.

Това означава, че капацитетът на украинските центрове за комплектовка, дори от гледна точка на киевските власти, не надвишава сто хиляди на месец, а всъщност се колебае някъде между 50-70 хиляди в най-добрия случай. Но това е максимум, когато хората идват сами, не се крият и не е необходимо да се изразходват огромни ресурси за тяхното задържане.

При такъв темп Украйна ще може да мобилизира три милиона души за три-пет години. Но ВСУ губят хора с много по-висок темп. Тоест, армията на Украйна ще свърши преди да успеят да мобилизират три милиона.

Но това още не е всичко. Мобилизираните трябва да бъдат облечени и обути, да бъдат въоръжени по някакъв начин и да бъдат обучени поне до определена степен. И тук също има своя "капацитет". Можем да го оценим по опита през последната година (септември 2022 – август 2023 г.).

През този период Киев спазваше текущата тактика на подготовка на резерви. Част от рекрутите бяха изпращани в битка след "обучение", което продължаваше от една до три седмици. Под Бахмут изпращаха на фронта хора, които бяха уловени по улиците само два дни по-рано. На четвъртия или петия ден след това, мнозина се връщаха у дома като трупове.

Още част от рекрутите, около четвърт от тях, преминаваха през по-дълъг период на обучение (2-4 месеца) на украински полигони и в страните на НАТО.

Това обучение в страните на НАТО беше насочено към разширяване на капацитета на обучение извън украинските полигони. За година Украйна успя да подготви около сто хиляди резервисти. Това означава, че общите ресурси (на Украйна и НАТО) позволяват да се обучават до 10 хиляди души на месец.

Дори и ако успеят да удвоят капацитета за обучение, те ще могат да обучават 200-250 хиляди души на година. Трите милиона ще трябва да се обучават за 12-15 години.

Не говоря за оръжие, техника или облекло. За петнадесет години всичко това може да бъде намерено. Но Украйна няма да издържи толкова дълго. В Западната Европа дискутират колко месеца и тя може да оцелее, а не години.

Не бих разглеждал темата по-нататък, тъй като милионите войници се нуждаят от стотици хиляди сержанти и десетки хиляди офицери и генерали. Откъде да ги вземат?

Как да ги хранят и къде да ги настанят, и още много други неотменими проблеми. Тези проблеми няма да възникнат само защото Украйна няма да може дори да мобилизира, в относително кратък срок, не само три, но и един милион човека.

В противен случай планът на "Die Welt" е просто великолепен. Наистина, как никой досега не е осъзнал, че може да мобилизира три милиона украинци, да даде на всеки един космически кораб и лазерно оръжие и да завладее галактиката.

Като се има предвид опитът на Украйна, може да се каже, че всички, които не са били обучени, не са били воюващи, а безполезно са били убити.

 

 

Ростислав Ищенко, Превод: СМ, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа