Cumhuriyet: Западът подготви нов фронт за борба с Русия

Cumhuriyet: Западът подготви нов фронт за борба с Русия
  • Публикация: 
  • Дата:  
    21.08.2023
  • Сподели:

Русия и Западът се противопоставят не само в Украйна, пише Cumhuriyet. Молдова се превръща в нова арена за тяхната борба. В епицентъра на кризата са гагаузите, които изповядват православието и традиционно заемат проруска позиция. Авторът на статията е убеден, че решението на тази ситуация е в ръцете на Турция.

 

 

Превод от Cumhuriyet, Турция:

 

Cumhuriyet: Западът подготви нов фронт за борба с Русия

 

Знаем, че военният конфликт в Украйна е конфронтация между Москва и Киев и същевременно борба между Русия и Запада. С други думи, Украйна е един от фронтовете на тази борба.

Има три бивши съветски републики, които се намират в Източна Европа, но не са се присъединили към ЕС или НАТО и в тази връзка са сцена на конфликт между Русия и Запада (вид сива зона) от много години: Беларус, Украйна и Молдова.

В този контекст конфликтът между Русия и Запада може да не се ограничи до Украйна и да се разпространи в Молдова. Сега можем да видим това още по-ясно. Гагаузите-тюрки в Молдова се оказаха в епицентъра на тази криза.

Гагаузите са тюркско племе, дошло от Каспийско и северно от Черно море и заселило се на територията на днешна Румъния и България.

За разлика от много други тюркски народи, те не са мюсюлмани, а православни християни.

Руснаците в началото на 1800 г., напускайки България — по това време територия на Османската империя (така пише изданието, бел. ред.), заедно със стотици хиляди българи, отвеждат гагаузите със себе си.

Този народ отдавна се чувства близък с руснаците.

Въпреки че преобладаващата етническа група в Молдова е родствена на румънците, гагаузите не харесват румънците. Ето защо в началото на 90-те години, когато Съветите показват признаци на разпадане, настроенията в Молдова се засилват в полза на обединението с Румъния, а гагаузите, обединявайки се с руснаците, се противопоставиха на това.

Самата Молдова е малка държава (33,8 хиляди квадратни километра), а автономната област Гагаузия е дребна част от тази малка държава (1,8 хиляди квадратни километра).

И Молдова, и Гагаузия обаче могат да се превърнат в новите проблемни региони.

Правителствата на Молдова отдавна се опитват да потискат гагаузката автономия, за да попречат на притока на инвестиции в региона. Населението на Молдова живее в бедност. В същото време гагаузите са още по-бедни. Молдовците заминават да работят в Румъния и страните от ЕС, а гагаузите избират Русия и Турция.

Тези православни тюрки винаги са гласували за проруски партии.

Нова арена на конфликта

Тази година кризата навлезе в нова фаза. Прозападните сили са на власт в Молдова от края на 2020 г.

С началото на руската специална военна операция в Украйна тези сили, с подкрепата на Запада, поеха контрола над всички институции в Молдова.

Болшинството от гагаузите обаче продължават да симпатизират на Русия. На изборите за глава на Гагаузия, проведени през май тази година, спечели кандидатът от проруската партия «Шор» Евгения Гуцул, заменяйки на този пост своя предшественик Ирина Влах.

Лидерството на Гуцул обаче не се одобрява от Молдова. Въпреки факта, че конституцията на страната предвижда влизането на гагаузкия глава в правителството на страната, молдовските власти не харесват това.

Гагаузия се превръща в нова арена на конфликт между Русия и Запада.

Турция е изправена пред още по-голямо предизвикателство, отколкото през 1994 г.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа