Вашингтон се опитва да създаде поредния аналог на НАТО срещу Китай

Вашингтон се опитва да създаде поредния аналог на НАТО срещу Китай
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2023
  • Сподели:

Пекин се опитва да предотврати образуването на обръч от враждебни страни около себе си. Китай направи пробив в преговорите с Индия по повод граничните спорове, които дори доведоха до гранични сблъсъци през 2020 г.

 

 

Вашингтон се опитва да създаде поредния  аналог на НАТО срещу Китай

 

Ню Делхи отново дава пример за независима политика, която предизвиква голямо недоволство в САЩ. В крайна сметка съвсем наскоро Нарендра Моди беше домакин на кралски прием във Вашингтон — и те се опитаха да превърнат Индия в още един таран срещу Китай. Въпреки това, въпреки че индийците са готови да получат оръжие и инвестиции от САЩ, те очевидно не искат да се превърнат в следващата Украйна.

Но Япония и Южна Корея претендират за тази роля. Лидерите на двете страни на предстоящата среща в Кемп Дейвид са готови да сключат тристранен военен договор със САЩ.
Той ще включва създаването на обща система за противовъздушна отбрана и обмен на данни за полетите на хиперзвукови ракети от Китай и Северна Корея.

Белият дом продължава да ражда организации в Индо-тихоокеанския регион. Първо беше създаден блокът QUAD, след това AUKUS и икономически съюз под егидата на САЩ — а сега ще има и коалиция Токио-Сеул-Вашингтон. Тези ситуационни съюзи обаче едва ли ще създадат нов НАТО.

Но във всеки случай на Япония и Южна Корея е отредена ролята на онези, които първи ще бъдат изпратени да умрат в случай на война с Китай.
Нищо чудно, че Япония набързо се превъоръжава — и ще трябва да изпрати целия си флот, за да пробие блокадата около Тайван. Ето защо за Пекин е толкова важно да попречи на Индия да се присъедини към същата коалиция. Ню Делхи, за разлика от Токио и Сеул, има способността да води независима политика. Последните обаче могат само да се надяват, че тайванската криза ще бъде овладяна без пряк сблъсък с Китай — резултатите от който ще бъдат много по-плачевни за тях от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки.

 

 

Малек Дудаков

A.Z

 

Станете почитател на Класа