Идва ли краят на влиянието на Китай в Европа с излизането на Италия от „Един пояс, един път“?

Идва ли краят на влиянието на Китай в Европа с излизането на Италия от „Един пояс, един път“?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2023
  • Сподели:

Излизането на Италия от „Един пояс, един път“ ще приключи етапа на най-голямата политическа амбиция за влияние на Китай в Западна Европа. Това еднозначно ще бъде интерпретирано като тежка политическа загуба. Повечето европейски елити все повече си дават сметка, че в отношенията си с Китай може да се разчитат повече на търговски отношения, отколкото на инвестиционни такива.

 

 

 

Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в рубриката „Азия в развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът припомни, че през 2019 г., когато Италия се присъедини към инициативата „Един пояс, един път“, имаше политически шок сред големите западни държави в рамките на Г-7. Премиерът Конте тогава имаше желание да диверсифицира външно-икономическата политика на страната. Присъединяването към инициативата беше елемент от този опит на тогавашния премиер на Италия, отбеляза анализаторът.

„Големия завой за политиката на страната започна с управлението на Марио Драги, който проблематизира членството на Рим към инициативата. Още тогава той започна да обръща и да променя политиката на страната към Китай и това беше периода, в който беше създадена и специална институция, която прави оценка на двустранните отношения между Италия и азиатската страна“, коментира Шопов.

Отчитайки, че идеята Рим да се присъедини към „Един пояс, един път“ беше да се намали разликата в търговския баланс между двете държави, гостът каза, че италианците имат основание да бъдат разочаровани от отношенията с Китай по няколко причини – задълбочаване на търговската асиметрия и инвестициите, които бяха насочени към други държави в Западна Европа. Тези инвестиции не бяха свързани със създаването на нови производства, а с придобиване на стратегически предприятия.

„Китай се опита да отиде твърде далеч, когато в един момент започнаха да придобиват прекалено много и знакови компании като Pirelli”, отбеляза Шопов. И допъ че има сегменти от италианската икономика, които продължават да са доста зависими от китайския пазар - най- вече в областта на луксозните брандове, леката и хранителната индустрия.

Анализаторът коментира, че ако Китай иска да възстанови влиянието си в Източна и Западна Европа, трябва да преосмисли цялостния си подход. "Трябва да насочат вниманието си към реални инвестиции на зелено, а не към агресивно придобиване на силни компании в Европа“, каза събеседникът.

Станете почитател на Класа