След срива на рублата. Путин позволи на "Роснефт" да продава продукти директно за чуждестранна валута

След срива на рублата. Путин позволи на "Роснефт" да продава продукти директно за чуждестранна валута
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.08.2023
  • Share:

Руският президент Владимир Путин разреши на държавната петролна и газовата компания "Роснефт" да продава директно продуктите си извън граница за чуждестранна валута.

 

 

 

Това става с негово разпореждане от 16 август, въпреки действащите правила за износителите, според които компаниите получават по-голямата част от парите от такива сделки в рубли.

Разрешението за сделки с валута за отделни компании е фиксирано в предишен указ на Путин от 8 август, който формално се отнася до доставките на "руска селскостопанска продукция" в чужбина.

В него се казва, че действащите строги правила за продажба с валутни постъпления "не се прилагат за сделки (операции), извършвани от организации, определени със специално решение на президента". В указа от 16 август "Роснефт" е посочена като попадаща в това изключение.

В първия указ се уточнява още, че тези облекчения се прилагат "с цел да се осигури ефективно държавно и корпоративно управление, финансова стабилност на дейността на определени стопански субекти".

Според експерти решението на Путин за "Роснефт" е свързано с резкия спад на рублата през последните дни. В началото на седмицата обменният курс проби психологическата граница - 1 един долар струваше 100 рубли, а курсът на еврото надхвърли 110 рубли.

 

 

След избухването на войната в Украйна и последвалия рязък спад на рублата Русия въведе специални правила за работа на износителите. На руските компании беше забранено да търгуват директно с чуждестранна валута и те трябваше да открият специална сметка в Газпромбанк.

Тяполучаваше плащанията за продадените стоки в чуждестранна валута, продаваше я на Руската централна банка по определен от нея курс и превеждаше средствата на компаниите в рубли, припомня Current time.

Първоначално, през февруари, властите задължиха износителите да продават 80% от валутните постъпления по този начин; през май същата година нормата беше намалена на 50%.

После това изискване отново беше смекчено: продажбата на валутните постъпления остана задължителна, но правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции започна да определя обема на продавания на пазара дял.

"Роснефт", оглавявана от Игор Сечин -близък приятел и съратник на Путин, след загубата на европейския пазар активно търгува с петрол с Китай, Индия и Венецуела.

След срива на рублата извънредно заседание на съвета на директорите на 15 август Банката на Русия повиши основния лихвен процент от 8,5 % на 12% годишно. А на 16 август, в деня на издаването на указа, Путин проведе среща с правителството и ръководителя на банка относно мерките за стабилизиране на обменния курс на руската валута.

Сред темите, обсъдени на срещата, беше връщането на нормите за задължителна продажба на валутни постъпления. Според "Ведомости" засега е било решено те да не се въвеждат, но на срещата износителите уж "доброволно" са се съгласили да увеличат продажбите на валута от външнотърговски операции.

Станете почитател на Класа