"Ела и ме вземи, иначе ще умра". Как Русия принуждава деца да сглобяват ирански дронове

"Ела и ме вземи, иначе ще умра". Как Русия принуждава деца да сглобяват ирански дронове
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.08.2023
  • Share:

В Русия вече има производствена мощност за сглобяване на ирански дронове и Западът знае това. Журналистически разследвания разкриват и още - оръжията често се сглобяват от деца - под принуда и в изтощителни условия.

 

 

 

Алабуга е специална икономическа зона (СИЗ) от промишлено-производствен тип край град Йелабуга, на около 200 км от татарската столица Казан.

По данни към 2016-2017 г. Алабуга е най-голямата и най-успешна специална икономическа зона от този тип в Русия.

През 2021 г. на територията на СИЗ е открит политехническият колеж "Алабуга" ("Алабуга Политех").

Сега там се сглобяват ирански дронове, които Русия използва срещу Украйна. Често го правят деца.

За използването на непълнолетни ученици като работници за изработването на дронове и за подробностите за производствените мощности за първи път съобщиха руските независими медии "Протокол" и YouTube каналът РЗВРТ в серия от разследвания през юли.

Службата Idel.Реалии на RFE/RL разговаря с ученици, които описват изтощителните условия на труд, и с десетки родители, чиито деца са били записани в учебното заведение - някои от тях на 15-годишна възраст. Те казват, че учениците са били принудени да работят дълги часове, често без почивки и храна, във враждебни условия, които сериозно са засегнали психическото им здраве.

"Синът ми се записа и два месеца и половина по-късно ми се обади да го прибера", казва Жана, която е помолила да бъде идентифицирана само с първото си име, за да се предпази от репресии.

"Той ми каза по телефона: "Ела и ме вземи, иначе ще умра", така че аз го взех веднага".

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на вечерно видеообръщение до един от свалените ирански дронове камикадзе Shahed-136, които Русия използва, за да атакува Украйна.

 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на вечерно видеообръщение до един от свалените ирански дронове камикадзе Shahed-136, които Русия използва, за да атакува Украйна.

 

Жана казва, че е изпратила сина си от Нижни Новгород да учи в Алабуга през 2022 г. заради репутацията му на водещо техническо учебно заведение в Русия.

Училището предлага на учениците - най-често на възраст между 15 и 18 години, възможност да получат професионално обучение. Обещана е възможност да работят и да получават заплата до 70 000 рубли (700 долара).

Вместо това записалите се са били насърчавани, а в някои случаи и принуждавани да работят в предприятието за дронове. Заплатите на предимно непълнолетните работници зависят от изпълнението на строги производствени квоти.

"Това е учебникарска дефиниция за експлоатация", казва пред RFE/RL Сергей Подситник, разследващ журналист от "Протокол", който е работил по поредицата от репортажи. "Учениците сглобяват безпилотни самолети, като работата е с приоритет пред обучението им", добавя той.

Твърди се, че натискът да се изпълняват квотите е такъв, че някои смени продължават по 15 часа - с малко време за сън и храна. Извънредният труд често не се заплаща.

Изморените ученици съобщават, че невинаги успяват да изпълнят квотите си и не получават обещаната заплата. Много от тях идват от семейства в неравностойно положение и разчитат на приходите, за да покрият разходите за обучение, стая и храна, а остатъка изпращат вкъщи.

Други родители, като Марина, разказват, че са решили да изключат децата си от програмата. Тя е направила това с дъщеря си, когато е станало ясно, че работи при очевидно опасни условия и че персоналът на училището е инструктирал учениците да не казват, че сглобяват дронове.

"Това беше последната капка за мен", каза Марина, която също помоли самоличността ѝ да бъде скрита.

RFE/RL изпрати множество молби за коментар до Политехническия колеж в Алабуга, но не получи отговори.

 

Производството на дронове в Русия

 

Сложната и обезпокоителна динамика в Алабуга се дължи на нарастващото военно сътрудничество между Иран и Русия, което се ускори след пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през 2022 г.

Иран твърди, че е предоставил безпилотни самолети на Русия, но преди началото на войната. Въпреки това служители на американското разузнаване от месеци предупреждават за продължаващи доставки и задълбочаващо се сътрудничество между Москва и Техеран. Има данни, че двете страни проучват как да създадат завод за производство на ирански дронове на територията на Русия.

Според "Уолстрийт Джърнъл" на 5 януари иранска делегация е посетила Татарстан, като е разгледала потенциален обект за такъв завод в специалната икономическа зона Алабуга в близост до колежа. През април американски официални лица публикуваха сателитни снимки на строящия се завод.

 

След като беше принудена да изостави част от украинска територия, която нейните войски завзеха в началото на войната, Москва премина към стратегия на непрестанни въздушни нападения над украинските градове и зивилна инфраструктура. Тези атаки често разчитат на комбинация от крилати ракети и самозапалващи се дронове, натъпкани с експлозиви.

 

Досега Иран е предоставял на Русия предимно дронове камикадзе, известни като Shahed-136, които съдържат малко количество експлозиви, които могат да се взривят, когато се разбият в цели, твърдят военни експерти.

 

Части за дрон Shahed

 

Сдобивайки се със собствена вътрешна линия за сглобяване, Русия би могла драстично да увеличи запасите си от сравнително евтините, но силно разрушителни оръжия.

 

Споразумението предлага и значителни икономически и политически ползи за Иран, който се опитва да се представи като неутрален във войната в Украйна. Появата на ирански безпилотни самолети над украински градове обаче предизвика заплахи за нови икономически санкции от страна на Запада.

 

Патриотично възпитание

 

Формално "Алабуга Политех" не е колеж. Всички ученици са регистрирани в Политехнически колеж Йелабуга, а той на хартия се води като допълнителна специализирана програма. Там се обучават 1000 младежи, като няколкостотин от тях - повечето на възраст между 15 и 17 години - участват в сглобяването на иранските безпилотни самолети.

Според настоящи и бивши ученици организираните извънкласни дейности често придобиват "патриотичен" характер. Там се повтарят тезите на Москва от държавната телевизия. Организират се дори игри по пейнтбол.

 

Дрон камикадзе Shahed в небето над Киев по време на руска атака

 

Дрон камикадзе Shahed в небето над Киев по време на руска атака

 

В един от случаите група нови ученици се състезават в бойната игра като съветски войници срещу играчи, облечени като войници от нацистка Германия. Целта на играта е завладяване на знамето в симулация на битката при Сталинград от Втората световна война.

Според един от учениците нацисткото знаме е съдържало и логото на НАТО вместо хитлеристката свастика.

Други случаи на политическо обучение от страна на персонала са по-директни. В получен от RFE/RL запис от 16 юни се чува как старши администратор казва на тийнейджърите, че НАТО е започнала хибридна война срещу Русия още през 2011 г.

Мъжът разказва на учениците, че усърдната им работа във фабриката за дронове е част от общонационалната борба срещу Запада и патриотизмът им ще бъде възнаграден. Призовава ги да продължат да работят, "дори ако е рожденият ден на мама".

Няколко ученици и родители идентифицират мъжа в записа като Тимур Шагивалеев, генерален директор на специалната икономическа зона Алабута.

Шагивалеев не отговори на въпросите на RFE/RL.

Настоящи и бивши ученици разказват пред RFE/RL, че тези, които работят във фабриката за дронове, често са хвалени от персонала, докато тези, които са отказали или са поискали да бъдат преназначени поради голямото натоварване, често са публично опозорени.

В някои случаи - според записите, чути от RFE/RL - персоналът дори насърчава учениците да тормозят онези, които се са достатъчно "патриотични".

Станете почитател на Класа