Апелативният съд на САЩ потвърди ограниченията за достъп до хапчета за аборт

Апелативният съд на САЩ потвърди ограниченията за достъп до хапчета за аборт
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.08.2023
  • Share:

Американски апелативен съд постанови в сряда да се ограничи достъпа до хапчето за аборт мифепристон, връщайки се към разпоредбите, които бяха в сила преди няколко години, но няма да изтегли лекарството от пазара.
Американският апелативен съд за пети кръг реши, че предишните разпоредби на Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за мифепристон са били незаконни, съобщи Ройтерс. FDA постанови, че хапчето за аборт може да се приема на по-късен етап от бременността (70 дни), да се изпраща по пощата и може да се предписва от медицински специалисти, които не са лекари.
Това последно решение не нарежда хапчето да бъде изтеглено от пазара, в сравнение с предварително решение, което суспендира одобрението на лекарството от FDA. Но решението премахва възможността за получаване на хапчета за аборт онлайн или чрез други методи за продажба, които бяха одобрени след 2016 г.
„Това означава, че до окончателното решение Mifeprex ще остане достъпен за обществеността при условията за употреба, които са съществували през 2016 г.", каза съдът, позовавайки се на марката на лекарството за аборт.
Мифепристон, заедно с хапчето мизопростол, е лекарство, използвано за процедури за аборт. Хапчето се използва при повече от половината аборти в САЩ и е одобрено за употреба през първите 10 седмици от бременността, съобщи Washington Post.
Решението няма да има незабавно въздействие върху мифепристон, като лекарството остава достъпно съгласно настоящите разпоредби.
Предизвикателството срещу хапчетата за аборт започна през ноември, когато бе заведено дело срещу FDA от Alliance for Hippocratic Medicine, група от практикуващи лекари против абортите.
В дело, заведено в Амарило, Тексас, Алиансът за Хипократова медицина, организация на католическа вяра, твърди, че FDA е пренебрегнала опасенията за безопасността по отношение на непълнолетните, когато е одобрила мифепристон и е превишила регулаторните си правомощия. FDA рязко защити одобрението си за лекарството, отбелязвайки строгите прегледи на безопасността на хапчето.
През април федерален съдия от Тексас се произнесе в полза на Алианса за Хипократова медицина и издаде забрана за лекарството за аборт, отменяйки десетилетно одобрение от FDA за мифепристон. Наличието на мифепристон беше защитено чрез спешна заповед от Върховния съд през април, която поддържа наличността на хапчето по време на процеса на обжалване.
Последното решение вероятно ще бъде обжалвано пред Върховния съд за преразглеждане. Продължаващата съдебна битка за мифепристон е едно от най-значимите дела за правата на аборт след отмяната на Roe v Wade миналия юни.

Станете почитател на Класа