As-Sabeel: САЩ сгрешиха идиотски, санкциите само приближават края на западната хегемония

As-Sabeel: САЩ сгрешиха идиотски, санкциите само приближават края на западната хегемония
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Западните санкции се оказаха не толкова страшно оръжие срещу Москва, колкото изглеждаше, пише As-Sabeel. Използвайки изключването от SWIFT като лост за натиск върху Русия, САЩ и Европа удариха икономиките си и ускориха края на еднополюсния световен ред, счита авторът на статията.

 

 

Превод от As-Sabeel, Йордания: 

 

As-Sabeel: САЩ сгрешиха идиотски, санкциите само приближават края на западната хегемония

Съединените щати имат власт над SWIFT, която им позволява да изключват държави от системата по свое желание. Западът заплаши да изолира Русия от SWIFT още през 2014 г.

Иран беше изключен от SWIFT от 2012 до 2016 г. Той отново получи разрешение да използва тази система след влизането в сила на временното споразумение за ядрената програма. Но през 2019 г. на Техеран отново беше забранено да използва SWIFT. Съединените щати едностранно се оттеглиха от споразумението за ядрената програма на Иран и отново наложиха свързаните с него санкции.

През март 2017 г. SWIFT спря да работи с банки в Северна Корея, а през 2019 г. и с банки във Венецуела.

Неутралността на SWIFT е мит. Тази система се използва активно като средство за натиск.

През февруари 2022 г. западните страни, начело със САЩ, започнаха да налагат безпрецедентен пакет от санкции срещу Русия. Няколко руски банки, включително «Сбербанк», бяха изключени от системата SWIFT, за да лишат Кремъл от финансови ресурси за продължаване на специалната военна операция в Украйна.

Съединените щати и Европа използват SWIFT в качеството на санкционна мярка, така че различни държави постепенно се отказват от тази система и преминават към механизми за трансфер на финансова информация, защитени от външен натиск.

Заплахата от изключване от SWIFT вече не е толкова страшна, колкото беше по-рано. Няколко страни, включително Русия, разработиха свои собствени системи за финансови съобщения, които, макар и по-малко сложни от SWIFT, могат да позволят на руските компании да комуникират с външния свят и да извършват международни транзакции.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев признава, че преводите в чужбина в случай на прекъсване на връзката на Русия със SWIFT ще бъдат по-трудни, но „няма да настъпи фатална катастрофа“.

Много анализатори са съгласни с Медведев. Те считат, че западните чиновници надценяват потенциалните последици от изключването на Русия от системата SWIFT.

„Изключването от SWIFT няма да бъде толкова болезнено за Русия, колкото си представят западните чиновници“, заяви Мария Снеговая, сътрудник в университета „Джордж Вашингтон“ и съавтор на доклада на Атлантическия съвет* относно американските санкции срещу Русия.

Ричард Хаас в известната си книга „Мед и оцет“, написана в съавторство с Меган О’Съливан, професор в Харвардската школа за държавно управление «Кенеди», пише:

„Санкциите почти винаги водят до тежки икономически последици. Най-често обаче те не принуждават целевите страни да променят политиката си. Освен това санкциите причиняват голяма вреда на невинните: тези, които нямат нищо общо с тях и не са тяхна цел. Те удрят особено силно бедните.»

Трябва да се признае, че икономическите санкции са инструмент, който рядко води до желаните резултати. Трябва да се използват по-фини външнополитически стратегии и да не се поддават на натиска от страна на Съединените щати.

Ако Русия бъде изключена от SWIFT, тогава не само тя, но и други страни ще пострадат. Като основен купувач на европейски стоки и основен доставчик на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива за ЕС, със сигурност ще бъде много трудно за европейските пазари да намерят алтернативни доставчици, твърдят икономисти.

Въз основа на гореизложеното изглежда, че Вашингтон е сгрешил в сметките си.

Русия не е слаба държава, която безпрекословно ще се подчинява на волята на САЩ. Силата, богатството и възможностите й помагат да преодолее икономическите санкции.

Русия се противопоставя на Америка и Европа. Активно си сътрудничи със страните от БРИКС и други държави, засегнати от западните санкции.

Нейните действия може да са началото на края на американската хегемония.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа