Nihon Keizai: Обстановката в САЩ се променя и се приближава към благоприятен за Русия изход

Nihon Keizai: Обстановката в САЩ се променя и се приближава към благоприятен за Русия изход
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Правителството на САЩ възнамерява да поиска от Конгреса да увеличи финансирането за Украйна. Но то може да се натъкне на препятствия, предупреждава авторът на статията в Nihon Keizai. Два фактора – републиканската опозиция и обществото, започващо да се противопоставя на подкрепата за Киев – заплашват да се превърнат в стена по пътя към подпомагане на съюзника.

 

 

Превод от Nihon Keizai, Япония:

 

Nihon Keizai: Обстановката в САЩ се променя и се приближава към благоприятен за Русия изход

 

На 10 август правителството на САЩ обяви, че ще поиска от Конгреса допълнителни 24 милиарда долара помощ за Украйна. Но то може да се сблъска с пречка под формата на опозиционно настроените републиканци, които заемат все по-твърда позиция по въпроса. Тъй като в обществото се разпространяват настроения срещу по-нататъшната подкрепа, това може да предизвика предпазливост от страна на Голямата стара партия.

Предвижда се да бъдат отпуснати 13 милиарда долара от Пентагона за доставка на оръжие на въоръжените сили на Украйна, 8,5 милиарда от Агенцията за международно развитие за икономическа и хуманитарна помощ и 2,3 милиарда за финансова подкрепа чрез международни организации.

Бюджетът от 37,7 милиарда долара за Киев, одобрен от Конгреса в края на 2022 г., се е свил до около 6 милиарда долара, според Politico.

Напълно реалистично е средствата скоро да свършат, затова правителството реши, че е необходимо да се увеличи бюджетът, за да се осигурят на съюзника оръжия и други средства, за да се улесни контранастъплението на въоръжените сили на Украйна.

Украйна започна контранастъпление на юг и изток в началото на юни, но операцията изглежда не е донесла очаквания пробив. На 10 август високопоставен американски служител заяви, че не знае колко още ще продължат боевете.

В сравнение с края на 2022 г., когато на Украйна беше отпуснат огромен бюджет, ситуацията в Конгреса се промени, така че могат да възникнат непредвидени обстоятелства.

Балансът в законодателния орган, който започна работа през януари 2023 г. след изборите за горната и долната камари през ноември 2022 г., беше нарушен, като демократите запазиха мнозинство в Сената, а републиканците в Камарата на представителите.

В Голямата стара партия се шири мнение, че трябва да се намали подкрепата за Украйна. Това се обяснява с факта, че продължителната инфлация оказва негативно влияние върху стандарта на живот на хората. Поддръжниците на тази идея считат, че ако има средства за други страни, е по-добре те да бъдат изразходвани за собствената си икономика.

Близо година и половина след началото на руската спецоперация в САЩ има признаци на промяна в общественото мнение, което преди това подкрепяше Украйна.

Според допитване, проведено от CNN от 1 до 31 юли, 55% от анкетираните са заявили, че Конгресът не трябва да одобрява допълнителен бюджет за Украйна.

51% от участниците отбелязват, че вече е предоставена достатъчна помощ на Киев, а 48% — че подкрепата трябва да бъде увеличена.

В анкета, проведена в края на февруари 2022 г., непосредствено след избухването на военните действия, 62% от анкетираните отговориха, че трябва да се направи повече за съюзника.

В зависимост от партийната принадлежност разликата се проявява още по-силно.

71% от поддръжниците на републиканците твърдят, че не трябва да се позволява допълнително финансиране.

Сред демократите, които се придържат към линията, 62% от анкетираните са за нова помощ, а 38% са против.

Промените в общественото мнение може да повлияят и на президентските избори през ноември 2024 г.

Ако управляващите и опозиционните партии се фокусират само върху вътрешните проблеми по време на предизборните кампании, това може да доведе до благоприятен изход за Русия.

 

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа