Украйна е загубила надежда, че ще може да използва изтребители Ф-16 тази година

Украйна е загубила надежда, че ще може да използва изтребители Ф-16 тази година
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Украйна няма да може да използва американски изтребители Ф-16 през есента или през зимата на тази година, заяви снощи говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат, предаде Ройтерс.

 

 

 

"Вече е очевидно, че няма да сме в състояние да защитаваме Украйна с изтребители Ф-16 през есента и зимата", каза Ихнат в предаване, излъчено по украинската телевизия.

Украйна многократно е призовавала западните си съюзници да ѝ предоставят с изтребители Ф-16, като украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това би бил сигнал, че инвазията на Русия ще завърши с поражение.

Президентът на САЩ Джо Байдън този май одобри програми за обучение на украински пилоти на самолети Ф-16, но засега няма определени срокове за доставката на военни самолети.

"Имахме големи надежди за този самолет, че той ще стане част от противовъздушната отбрана и ще може да ни защити от тероризма на руските ракети и безпилотни самолети", каза Ихнат.

Западът твърди, че иска да помогне на Украйна да победи Русия, но многократно е настоявал, че не иска да предизвиква пряка конфронтация между подкрепяния от САЩ военен алианс НАТО и Москва, посочва Ройтерс.

Станете почитател на Класа