В НАТО се отказаха от думите за възможността Украйна да се присъедини към алианса в замяна на територии

В НАТО се отказаха от думите за възможността Украйна да се присъедини към алианса в замяна на територии
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Началникът на канцеларията на генералния секретар на НАТО Стиан Йенсен смята, че не е трябвало да говори за отстъпване на територията на Украйна на Русия в замяна на членство в НАТО. Това съобщава вестник Verdens Gang, предаде ТАСС.

 

 

 

"Моето изявление по този въпрос беше част от по-широка дискусия за възможни бъдещи сценарии в Украйна и не трябваше да го казвам. Беше погрешно", каза той. 

Изявлението беше направено на 15 август по време на дебат в норвежкия град Арендал. „Мисля, че решението може да бъде Украйна да се откаже от територия и в замяна да получи членство в НАТО“, каза Йенсен, цитиран от вестник Verdens Gang. - Важно е да обсъдим как да преминем през това“. Йенсен също повтори казаното по-рано от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг: „Украйна трябва да реши кога и при какви условия иска да преговаря“.

Запитан от вестника дали НАТО смята, че Украйна трябва да отстъпи територия, за да постигне мир с Русия и бъдещо членство в НАТО, Йенсен отговори, че дискусиите за възможен статут след войната вече са в ход и че въпроси за отстъпване на територия на Русия се повдигат от други. "Не казвам, че трябва да бъде. Но може да е възможно решение", обясни той.

Станете почитател на Класа