ДПА: Новият германски посланик в Русия беше засипан с обвинения за русофобия

ДПА: Новият германски посланик в Русия беше засипан с обвинения за русофобия
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Новият германски посланик в Русия Александър Граф Ламбсдорф беше посрещнат с обвинения за „безразсъдната русофобия“ на Германия при връчването на акредитивните си писма във външното министерство в Москва, предаде ДПА.

 

 

След пристигането си Ламбсдорф беше подложен на критики за „конфронтационния и неприятелски характер“ на германската политика в двустранните отношения, посочи министерството.

Антируската политика на Берлин руши десетилетното взаимноизгодно дипломатическо сътрудничество, заявиха от ведомството и допълниха, че Германия трябва да се откаже от „безразсъдната русофобия“.

След руското нахлуване в Украйна миналата година Берлин значително ограничи контактите с Москва.

Руското външно министерство заяви, че е уведомило новия германски посланик, че Москва преценява като заплаха подкрепата на Германия за Украйна, включително оръжейните доставки.

Ламбсдорф поема щафетата на посланическия пост в Русия от Геза Андреас фон Гайр. Той ще оглави посолство, работещо в условия на остър кадрови недостиг. Причината е огромният брой дипломатически служители, изгонени от двете страни на реципрочна основа като част от продължителното външнополитическо противопоставяне между тях.

Политическата ситуация е изключително тежка, а позициите ни по въпроса за Украйна „са диаметрално притивоположни“, каза Ламбсдорф в интервю за германския обществен телевизионен канал Цет Де Еф.

Въпреки това по думите му той ще заложи на професионалния контакт с руското правителство.

Основната си задача като посланик Ламбсдорф вижда „в осигуряването на германското правителство на задълбочени анализи за руската политика“.

Станете почитател на Класа