Чехия ратифицира договор със САЩ, улесняващ разполагането на US войски на нейна земя

Чехия ратифицира договор със САЩ, улесняващ разполагането на US войски на нейна земя
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Чехия завърши ратификацията на отбранителен договор със САЩ, задълбочаващ военното сътрудничество и улесняващ разполагането на американски войски на нейна земя, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

 

Подписът на чешкия министър-председател Петър Фиала беше последната стъпка от процедурата по ратификация на Споразумението за отбранително сътрудничество, което беше одобрено от двете камари на парламента през юли, а на 1 август и от президента Петър Павел.

Документът очертава правната рамка за възможно разполагане на американски войски в Чехия на фона на руската агресия в Украйна.

Чешкият министър на отбраната Яна Чернохова сключи договора с американския си колега Лойд Остин във Вашингтон на 23 май. САЩ имат подобни споразумения и с останалите 24 членки на НАТО, включително с Полша, Словакия, Унгария, Литва, Латвия, Естония, Румъния и България, които формират източния фланг на алианса, отбелязва Асошиейтед прес.

Но независимо от всичко всяко разполагане на американски сили ще изисква одобрението на чешкото правителство и парламент.

Станете почитател на Класа