ЕС не е отхвърлил сделка с Обединеното кралство за връщане на хора, пресичащи Ламанша

ЕС не е отхвърлил сделка с Обединеното кралство за връщане на хора, пресичащи Ламанша
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

ЕС отхвърли съобщенията, че не е отворен за ново споразумение с Обединеното кралство за връщане на хора, прекосили Ламанша, след изтичане на предполагаеми дискусии между Лондон и Брюксел.
Съобщава се, че изтекло копие от бележка за дискусии със съветника по националната сигурност на Обединеното кралство сър Тим Бароу включва споменаване от помощник на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, „изключващ споразумение за връщане след Brexit". Съобщава се, че помощникът на Фон дер Лайен Бьорн Зайберт казва в бележката, че „Комисията не е отворена за споразумение за реадмисия между Обединеното кралство и ЕС".
Говорител на комисията обаче отрече Зайберт да е казал какво му се приписва в бележката, която беше съобщена от Daily Mail и Times. „Проверихме и г-н Зиберт не е казал това", каза говорителят на комисията, запитан за бележката.
На въпрос във вторник сутринта за доклада и дали отказ от страна на ЕС представлява пречка, министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Уил Куинс каза, че правителството предприема набор от стъпки за потушаване на нелегалната миграция и нито една не може да бъде предприета изолирано.
„Това е изключително сложен и предизвикателен въпрос, който министър-председателят постави като част от петте си приоритета и знам, че той и неговият вътрешен министър са решени да се справят с него и да спрат лодките", каза той пред Sky News.
„Като министър на здравеопазването няма да се занимавам с детайли от преговорите с Европейския съюз. Но ако погледнете детайлите на дискусиите, които водим с Турция, с Албания и наистина с французите, те започват да дават плодове и след това в по-широк план, ако погледнете възпиращия фактор, това отново има значение."
Въпреки че Обединеното кралство е постигнало двустранни споразумения – включително скорошно споразумение с Турция за разбиване на банди за контрабанда на хора и справяне с нелегалната миграция – Обединеното кралство вече не е част от споразуменията за връщане между ЕС и 24 други държави след Брекзит.
Риши Сунак настоява за двустранно споразумение за връщане с Франция, но Еманюел Макрон казва, че всяка сделка трябва да бъде на ниво ЕС. Френският президент даде ясно да се разбере по време на срещата на върха Обединеното кралство и Франция през март, че кой да е механизъм за връщане няма да бъде „споразумение между Обединеното кралство и Франция, а споразумение между Обединеното кралство и ЕС".
Докато Сунак продължи да лобира пред други европейски лидери в рамките на срещите, които са му достъпни, включително на среща на Европейската политическа общност в Молдова през юни, той се сблъска с нарастващ натиск от задната скамейка на парламента да възприеме различен подход. Депутат, Дани Крюгер, каза пред Mail: „Сега опитахме правни усилия, технически поправки и международна дипломация в опит да спрем лодките в границите на европейския закон за правата на човека. Ако ЕС не обмисли споразумение за връщане, няма да имаме друг избор, освен да си върнем пълния контрол върху нашия правен суверенитет".

Станете почитател на Класа