Заплашен ли е Зеленски от смърт от „свръхдоза“?

Заплашен ли е Зеленски от смърт от „свръхдоза“?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    17.08.2023
  • Сподели:

Търсенето на мирни решения напряга не само участниците в конфликта

 

 

Украйна я очаква трудна есен, защото световната общност е все по-склонна да подчертава необходимостта от преговори за прекратяване на конфликта“, - оплака се украинският външен министър Дмитрий Кулеба.

Оживлението около търсенето на мирно решение е очевидно, а в резултатите от консултациите в Джеда има важни моменти , които не са публикувани официално, но са изтекли в медиите . На първо място, трябва да се разбере, че „зачитането на териториалната цялост на Украйна“ в никакъв случай не е идентично с изискването за нейното възстановяване в границите на която и да е година.

Плановете, изготвени в Джеда, са класическа след Втората световна война, схема за замразяване на териториални конфликти: военните действия спират, всяка страна остава с териториите, контролирани в момента на спирането. Неразрешеният конфликт става до голяма степен формален и дори ритуален.

Всички разбират, че това състояние на нещата ще продължи много дълго време и дори по-пострадалата страна не крои планове за отмъщение.

По същество до това се свеждаха мирните планове на Китай и Африка. И важен резултат от консултациите в Джеда трябва да се счита, че макар и все още не на ниво публични изявления, подобен сценарий беше подкрепен от колективния Запад, преди всичко от САЩ.

Всъщност те организираха събитието в Саудитска Арабия, за да се опитат да формират единна позиция между Запада и глобалния Юг – „коалиция за мир“, която ще убеди Русия и Украйна да прекратят войната по различни начини.

По-рано Байдън каза, че уреждането на конфликта в Украйна е възможно само след изтеглянето на руските войски, но сега американците много вероятно наистина търсят ако не мир, то дългосрочно примирие, замразявайки конфликта за дълго време, тъй като вътрешният им дневен ред изтича. Причината е банална - украинската офанзива, на която се възлагаха големи надежди и бяха хвърлени огромни средства, се провали.

Освен това Русия уверено натрупва сили, което е изпълнено с големи проблеми за Киев в обозримо бъдеще.

Съвсем близо е предизборната кампания в САЩ. Ако това се случи на фона на украинската война и дори при неблагоприятна ситуация за Киев, това ще се превърне в катастрофа за Байдън, а и за всеки друг кандидат на демократите. В такава ситуация губещата страна благоразумно започва да търси мир, използвайки целия арсенал от военни, политически и икономически средства, за да го получи при най-изгодни за себе си условия.

Ето защо военните действия на този етап често не избледняват, а напротив, засилват се, всяка страна се опитва да подобри позициите си в преговорите, а тази, която се оказва в позицията на губещ, трябва да демонстрира способност за съпротива, ако поставените условия за мир са твърде трудни.

Това се обслужва и от демонстрацията на ръст на военното производство. Решенията за нови доставки на оръжия за Киев очевидно следват по този фарватер, а доставката на ракети с голям обсег води до преки исторически аналогии с ракетната програма ФАУ на Германия. Изразходвайки огромни и изключително оскъдни ресурси за това, Хитлер е наясно, че не е в състояние да промени ситуацията на фронта с тези ракети, но се надява, че атаките срещу Лондон ще принудят британците да се съгласят на мир, който ще спаси фюрера .

Дмитрий Песков, попитан от журналист на The New York Times дали Москва иска да поеме контрол над повече територии извън регионите, които сега са включени в Русия, отговори отрицателно. „Ние просто искаме да контролираме цялата територия, която сега е записана в нашата конституция като наша“, каза Песков.

Ясно е, че официалният рупор на Кремъл не би могъл да отговори по различен начин. Въпреки това формулировката е важна. „Контрол“ предполага, че Русия не настоява за законно признаване от Киев (а след него и от останалия свят) на новите й граници. Тоест отново „замразяване“, може би с определени допълнителни условия, но само след фактическото предаване на Русия на онези територии от четирите региона, които сега са под контрола на Киев.

Докато това не се случи, "руските власти не виждат предпоставки за постигане на мирно споразумение и военната операция ще продължи в обозримо бъдеще".

Позицията на Киев беше изразена в горното изявление на Кулеба. Опитите за започване на мирни преговори ще се сблъскат със съпротива от режима на Зеленски с всички сили. Причините за това са ясни. В този случай трябва незабавно да се проведат избори (мандатът изтича) и дори Зеленски да спечели, ще се окаже с напълно разрушена държава, за която останалият свят бързо ще забрави.

Евентуалната помощ ще бъде в естеството на мизерни трохи в сравнение с нуждите. Едно е да седиш пред екрана с вълнение, ободрявайки своя авер, съвсем друго е да плащаш за дългото му възстановяване. Ръководството на Украйна също разбира това.

Поредица от изявления и публикации, които се появиха за наличието на план в случай на смърт на Зеленски, е недвусмислен и брутален сигнал, че няма "незаменими". Опасност го грози както от външната верига, така и от вътрешната. Смъртта му в резултат на „презрян руски удар“, след който, разбира се, всеки мирен напредък ще стане невъзможен поне за няколко месеца, далеч не е единственият вариант.

Например в доклад за причините за смъртта може да се посочи, че „президентът на Украйна В.А. Зеленски дълго време страдаше от тежко заболяване. Възможността за случайно предозиране на твърди наркотици изглежда просто чудесна. Първо, зависимостта на първия човек далеч не е тайна, второ, „предозирането“ обяснява радикалната промяна на курса, и трето, лесно ще позволи на западните лидери да прехвърлят цялата вина за украинския провал върху мъртвите.

Но засега Зеленски смята тези намеци за нищо повече от блъф. Американците търсят начин да запазят лицето си, докато Русия продължава СВO.

Тук си струва да се обърне внимание на един важен момент - настъпателните операции на въоръжените сили на Руската федерация се развиват в северния участък на фронта, в района на Харков.

Колкото по-дълго продължава СВO, толкова повече сега привидно неоспорвани територии на Украйна ще бъдат под действителния контрол на Русия. Конституционните територии на Русия, Запорожие и Херсон ще трябва да бъдат отдадени във всеки случай. Може би без битка, следователно без унищожение. В същото време всяко териториално споразумение с размяна на територии е абсолютно фатално за всяко украинско правителство.

Това е текущата стратегия на руското ръководство, която ни позволява да решаваме проблемите на СВО и в същото време да не изпадаме в позиция на отказ да търсим мирно решение, което няма да намери разбиране сред много от нашите важни партньори.

Зеленски, лидерът на днешна Украйна, остава в абсолютно нереалистична позиция. И ако няма опасност да умре от „свръхдоза“, тогава диагнозата политическа свръхдоза, тоест амбициозна некомпетентност, вече е поставена, което означава, че руското продължаване на СВO, и то по най-активния начин, изглежда абсолютно оправдано.

 

 

 

 

Игор Скрипка, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа