Белият дом е притеснен от отношението на американците към помощта за Украйна

Белият дом е притеснен от отношението на американците към помощта за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Политиците цинично обясняват необходимостта от подкрепа на Киев

 

 

 

Белият дом се опитва да омаловажи скорошно проучване на CNN, което показа, че мнозинството от американците са против увеличението на помощта на САЩ за Украйна. В същото време американските големи политици не крият ползите, които виждат в помощта на Киев.

Скорошно проучване на CNN установи, че мнозинството от американците се противопоставят на допълнителното финансиране от Конгреса за подкрепа на Украйна в нейния конфликт с Русия. Проучването изпревари съобщенията за искане на администрацията за допълнителна помощ. Но, както посочва CNN, Белият дом омаловажава проучването на общественото мнение.

Миналата седмица координаторът по стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност Джон Кирби каза пред репортери по телефона, че по време на украинския конфликт Белият дом „е видял силна подкрепа от американския народ, силна подкрепа от Конгреса на двупартийна, двукамарна основа, за да продължи да подкрепя Украйна и ние се готвим да останем фокусирани върху това.”

Това е важно не само за народа на Украйна, но и за нашите европейски съюзници и партньори, особено нашите съюзници от НАТО, като се има предвид, че тези боеве се водят на прага на много от тези съюзници в НАТО“, каза изтъкнатият служител на администрацията на Байдън .

Кирби добави също, че това е важно и за „националната сигурност на американския народ“.

Скорошно проучване на CNN показа, че като цяло 55% от анкетираните американци смятат, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна, докато 45% от анкетираните смятат, че Конгресът трябва да разрешава такова финансиране.

По същия начин 51% от участниците в проучването казват, че Съединените щати вече са направили достатъчно, за да помогнат на Украйна, докато 48% казват, че САЩ трябва да направят повече. Анкета, проведена в първите дни на руската специална военна операция в края на февруари 2022 г., установи, че 62% от анкетираните смятат, че САЩ е трябвало да направят повече.

Партизанските разделения също се засилиха след изборите, като повечето демократи и републиканци вече са на противоположни страни относно ролята на САЩ в Украйна.

Коментарът беше направен, докато администрацията на Байдън работи по искане за допълнително финансиране за Украйна, което вероятно ще бъде готово за разглеждане от Конгреса тази есен, каза CNN.

Началникът по персонала на американската армия Дъг Буш каза миналата седмица, че подробностите все още трябва да бъдат определени от Службата за управление и бюджет.

Но мисля, че ще имаме много сериозни аргументи и се надяваме да получим подкрепата на Конгреса, за да продължим финансирането – по-специално, за да увеличим производството на боеприпаси и покупките на боеприпаси в подкрепа на Украйна“, каза той.

По-рано CNN съобщи, че Белият дом не е планирал да поиска от Конгреса ново финансиране за Украйна до края на фискалната година /края на м. Септември/, противопоставяйки служители на администрацията срещу някои законодатели и служители на Конгреса, които се притесняват, че средствата може да свършат до средата на лятото .

Този недостиг на финансиране изглежда не се е случил, главно защото Пентагонът преди това е надул сумата, която е похарчил за доставки на оръжия за Украйна с 6,2 милиарда долара, отбелязва CNN.

През декември Конгресът одобри искането на администрацията за допълнителни 48 милиарда долара за въоръжаване на Украйна и борба с пандемията Covid-19, от които 36 милиарда долара бяха предназначени специално за Украйна. Разширението трябваше да продължи до 30 септември 2023 г. Администрацията е поискала този вид допълнително финансиране, за да подпомогне Украйна четири пъти през изминалата година, през март, май, септември и декември.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл миналата седмица призова за продължаване на подкрепата за Украйна по време на събитие в Луисвил, Кентъки. Той отхвърли аргументите на републиканците в Камарата на представителите - и някои републиканци в Сената - че конфликтът в Украйна не е проблем за САЩ.

По-голямата част от парите, които харчим с Украйна, всъщност се харчат в САЩ за снабдяване с оръжия, по-модерни оръжия“, каза Макконъл. „Така че ние всъщност наемаме хора тук и подобряваме собствената си армия за това, което може да се случи в бъдеще.“

Мич Макконъл конкретно отхвърли аргументите като тези, направени от сенатор Дж. Джош Хоули, който каза, че САЩ трябва да останат фокусирани върху противодействието на Китай и да позволят на европейските страни да подкрепят Украйна.

Понякога вероятно сте чували: „Е, не е ли Китай по-големият проблем?“ Но всичко е взаимосвързано", каза Макконъл. „В Азия има голяма загриженост. Мисля, че японският министър-председател го каза най-добре, когато каза: „Ако искате да изпратите съобщение до президента Си Дзинпин, победете руснаците в Украйна.“

Макконъл твърди, че администрацията на Байдън не проявява достатъчно активност, когато става въпрос за снабдяване на украинските сили с оръжия и ресурси, отбелязва CNN.

Едно от моите оплаквания за администрацията на Байдън е, че президентът обикновено не прави нещата достатъчно бързо“, каза политикът. „Оръжията пристигат там по-късно, отколкото трябва, и според мен, действа твърде внимателно. Като цяло той се движи в правилната посока, но не достатъчно бързо или недостатъчно ефективно.”

 

 

Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа