В Урожайное става напечено, ето какво правят руснаците

В Урожайное става напечено, ето какво правят руснаците
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) вероятно контролират северната част на Урожайне (Урожайное) в Донецка област, а руснаците разполагат подкрепления под селото, се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от РБК-Украйна.

 



На 14 август украинските войски са продължили с настъпателните операции в района на границата на Донецко-Запорожката област и според съобщенията са се придвижили напред. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр увери, че украинските войски са напреднали на юг и югоизток от Старомайорское (9 км южно от Велика Новоселка) и в посока Урожайне (9 км южно от Велика Новоселка).

Украинските войски продължават настъпателните действия в Бердянско направление (граничната зона на Донецко-Запорожката област).

Батальонът "Восток“, отбраняващ се близо до Урожайне, твърди, че премества личен състав в тила и второто или третото ниво на отбрана, което предполага, че украинските сили може да настъпят близо до населеното място.

Руски военни блогъри пишат, че войските на Москва са отблъснали украинските опити за настъпление в Урожайне.

Няколко военни кореспонденти продължават да твърдят, че украинските войски контролират северната част на Урожайне, докато руските сили продължават да окупират южната част на селото. Останалата част от територията в и близо до селото остава спорна.

Руските сили са извършили ограничени наземни атаки близо до границата на Донецка и Запорожка област на 14 август, но няма потвърдени доклади за постигнат напредък.

Генералният щаб на ВСУ обяви, че руските войски безуспешно се опитват да си върнат загубените позиции западно от Старомайорское.

Няколко руски военни блогъри твърдят, че руските войски са се оттеглили от Урожайне и че части от 40-та морска пехотна бригада са прикрили изтеглянето им.

ISW отбелязва, че не разполага с визуално потвърждение за пълното изтегляне на руските сили от района и допуска, че те ще запазят контрола над някои позиции в южната част на селото.

 

Станете почитател на Класа