Хунтата в Нигер обяви готовност за провеждане на разговори

Хунтата в Нигер обяви готовност за провеждане на разговори
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Хунтата в Нигер обяви своята готовност за провеждане на разговори с цел намиране на решение на кризата, последвала след военния преврат.

 

 

 

Али Махаман Ламин Зейн, който беше назначен за премиер на Нигер, поясни, че властта е в процес на преход, но въпреки това е отворена за диалог с всички страни. Той подчертава, че е важно страната да запази своята независимост, предаде БНР.

Новите военни лидери в Ниамей съобщиха, че ще бъдат повдигнати обвинения срещу бившия президент Мохамед Базум за държавна измяна. В Нигер е налице възможност за налагане на смъртно наказание за подобни престъпления.

Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) предупреди за възможни силови мерки, ако президентът не бъде възстановен на поста си.

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Мали относно ситуацията в Нигер. Путин подчерта важността на мирното решение за постигане на по-голяма стабилност в региона на Сахел.

Администрацията на Пентагона заяви, че работи в посока на дипломатическо решение и подчерта, че Нигер е важен партньор, който САЩ желаят да запазят.

Представители на армии от западноафриканските държави ще се срещнат в четвъртък и петък в Гана, за да обсъдят ситуацията и възможни решения.

 

Станете почитател на Класа