Украйна насочва средства за укрепване на границата с Русия и Беларус

Украйна насочва средства за укрепване на границата с Русия и Беларус
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Украинското правителство ще изгради нови укрепления и военна инфраструктура в североизточните региони, които граничат с Русия и Беларус, на цена от близо 35 милиона долара, каза във вторник премиерът Денис Шмигал, предаде "Ройтерс".

 

 

 

„По искане на Харков и Чернигов... отделяме 911,5 милиона гривни (24,7 милиона долара) за Харков и 363 милиона (9,8 милиона долара) за Чернигов за изграждане на военни инженерни и укрепителни съоръжения“, каза Шмигал в Telegram.

Черниговска област, която граничи с Русия и Беларус, беше частично окупирана в началото на пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но по-късно беше освободена.

Беларус, най-близкият съюзник на Кремъл, първоначално подкрепи руската инвазия, отваряйки границите си за руските войски, маршируващи към столицата на Украйна - Киев.

Минск предостави територията си на бойци от наемническата група "Вагнер", чието преместване в Беларус беше част от сделка, сложила край на опита им за бунт през юни. Източната Харковска област, която граничи с руската област Белгород, все още е частично окупирана и е място на активни боеве през последните седмици.

От освобождаването на своите територии Украйна активно изгражда защита по границите си, за да предотврати ново нахлуване.

 

Станете почитател на Класа