КНДР казва, че влезлият на нейна територия американски войник е разочарован от САЩ

КНДР казва, че влезлият на нейна територия американски войник е разочарован от САЩ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2023
  • Сподели:

Северна Корея обяви, че американският войник Травис Кинг, който миналия месец прекрачи строго охраняваната граница с Южна Корея и влезе на територията на КНДР, е направил това поради разочарование от неравенството в американското общество. Това съобщи Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА).

 

 

 

Кинг е първият американец, задържан в Северна Корея за последните близо пет години. Според информацията от КЦТА, Травис Кинг е заявил пред следователите, че е влязъл в Северна Корея, защото "е таял ненавист към нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в армията на САЩ". Той е изразил готовност да поиска убежище в Северна Корея или в трета страна.

 

КНДР казва, че влезлият на нейна територия американски войник е разочарован от САЩ - 1

 

Пентагонът не може да потвърди автентичността на тези заявления, но подчертава, че приоритетът на САЩ е благополучното завръщане на Кинг у дома. Анализатори предполагат, че Северна Корея може да използва случая с Кинг, за да постигне отстъпки от САЩ, като например да свърже освобождаването му с ограничаване на съвместните военни действия между САЩ и Южна Корея. Този инцидент се случва в контекст на засилени враждебни действия на Корейския полуостров, като Северна Корея проведе над 100 оръжейни теста през текущата година, което доведе до разширяване на военните учения между САЩ и Южна Корея, а Пхенян обвинява тези учения в подготовка за въоръжено нахлуване на нейна територия.

Станете почитател на Класа