Джон Болтън: „Политиката на Байдън само отлага поражението на Украйна“

Джон Болтън: „Политиката на Байдън само отлага поражението на Украйна“
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    15.08.2023
  • Сподели:

„Политиката на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън по отношение на Украйна просто отлага поражението на Киев", пише бившият съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, Джон Болтън, в статия, публикувана на уебсайта на The Wall Street Journal.
Според Болтън „Офанзивните неуспехи на Украйна и отбранителните успехи на Русия имат обща причина: бавното, колебливо, нестратегическо предоставяне на военна помощ от Запада. Серийните дебати дали да се достави тази или онази оръжейна система, постоянният страх, че Русия ще ескалира до война срещу Организацията на Северноатлантическия пакт, а и спорадичното дрънкане с ядрено оръжие на Кремъл внуши парализираща предпазливост в западните столици. Въпреки че Обединеното кралство под ръководството на Борис Джонсън не беше възпряно, НАТО изглеждаше нежелаещо да изпълни ангажимента си за възстановяване на пълния суверенитет на Украйна и териториална цялост".
„Това колебание е продукт на успешно възпиране от страна на Кремъл, а не на американска стратегическа необходимост. Далеч от това да е неизбежна, неспособността на украинците да постигнат голям напредък е естествен резултат от стратегия на САЩ, насочена единствено към предотвратяване на руското завоевание", според него.
Що се отнася до санкциите, Болтън смята „Западът – особено Вашингтон – също трябва радикално да преосмисли политиката на санкции. Теориите за ценовите тавани на руския петрол се провалиха и западните санкции като цяло остават частични и сериозно недостатъчно прилагани. Тези дефекти не се ограничават до Украйнския конфликт и трябва да подтикнат НАТО институционално да преразгледа начина, по който прилага налагането. Обявяването на санкции е страхотен PR, но налагането е трудно, досадно и непременно се извършва тайно, когато е възможно. САЩ и техните съюзници се нуждаят от мащабна ревизия и надграждане на нашите инструменти, процедури и персонал за прилагане на санкции."
Според руското министерство на отбраната украинската армия прави безрезултатни опити за настъпление от 4 юни. Според министерството въоръжените сили на Украйна са загубили около 43 000 души личен състав и 5000 оръжия, включително 26 самолета и 25 танка Leopard, за два месеца. Руският президент Владимир Путин подчерта, че украинските войски не постигат успехи в нито една посока.

Станете почитател на Класа