Роскосмос обяви времеви рамки за предстоящите мисии до Луната

Роскосмос обяви времеви рамки за предстоящите мисии до Луната
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    12.08.2023
  • Сподели:

Руската държавна космическа корпорация Роскосмос планира да изстреля лунната мисия Луна-26 през 2027 г., Луна-27 - през 2028 г. и Луна-28 - през 2030 г. или по-късно, каза генералният директор на Роскосмос Юрий Борисов.
След това руската космическа корпорация ще стартира следващата фаза на програмата.
„Впоследствие ще започнем следващата фаза - пилотирана мисия и изграждането на лунна база - с колегите от Китай. Това ще бъде дългосрочна и важна програма и очакваме много страни да се присъединят към нея", каза Борисов.
Луна-25, първата лунна мисия в историята на съвременна Русия, излетя от космодрума Восточни в Далечния изток на Русия в 2:10 сутринта в петък московско време. Очаква се космическият кораб да достигне орбитата на Луната на 16 август, преди да кацне на нея на 21 август.
Основната цел на мисията ще бъде да се усъвършенства технологията за меко кацане. Мисията може да се превърне в първия космически кораб, който каца близо до Южния полюс на естествения спътник на Земята. Космическият кораб ще търси природни ресурси, включително вода, и ще изучава ефектите от космическите лъчи и електромагнитните емисии върху лунната повърхност.
Спускаемият апарат е оборудван с няколко камери. Те ще направят кадри с ускорено време от кацането и широкоъгълно изображение на лунния пейзаж. Луна-25 ще върти камерите си по време на предварително програмирани периоди и по сигнал от Земята.

Станете почитател на Класа