Неуспешната контраофанзива може да бъде надгробният камък на Зеленски в САЩ

Неуспешната контраофанзива може да бъде надгробният камък на Зеленски в САЩ
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.08.2023
  • Сподели:

Закъсалата украинска офанзива може да бъде огромен политически проблем за Зеленски в САЩ, пише CNN, цитиран от чужди медии.

 

 

Това може да засили разделенията в САЩ относно подкрепата за война, която може да продължи до 2024 г., година на президентски избори, която обещава да бъде касапница. И дори ако Тръмп не е кандидатът на републиканците, „намаляващата обществена подкрепа за войната може да навреди на Байдън“.

Според ново проучване на CNN/SSRS 55% от гласоподавателите казват, че Конгресът не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна. Около 51% казват, че САЩ вече са направили достатъчно, за да помогнат, докато 48% казват, че трябва да направят повече.

Следователно има „огромен натиск“ върху Украйна от властите на САЩ по отношение на контранастъплението. И начинът, по който върви сега, "увеличава вероятността войната да продължи поне до следващата година".

„Но ще има ли Западът търпението да даде на Украйна необходимото време?“ пита изданието.

CNN съобщава, че Байдън вече работи върху нов законопроект за допълнително финансиране на въоръжените сили, който вероятно ще бъде готов за разглеждане от Конгреса до края на годината.

„Тази мярка ще бъде най-важният тест за желанието на мнозинството от Републиканската партия да продължи да налива милиарди долари във войната, въпреки дълбокия скептицизъм на много републиканци. Всяко предположение, че офанзивата на Украйна е спряла, би изострило този скептицизъм.

Като се има предвид намаляващата обществена подкрепа на САЩ за войната, Байдън може да се изправи пред трудната задача преди президентските избори да „обясни продължаващата подкрепа за Украйна с още едно кърваво лято“.

 

 

 

Станете почитател на Класа