Военен пилот проговори за руската авиобомба, която има "ужасна разрушителна сила"

Военен пилот проговори за руската авиобомба, която има "ужасна разрушителна сила"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.08.2023
  • Сподели:

В хода на продължаващата руска "операция" на територията на Украйна руските въздушно-космически сили използват голямо разнообразие от авиационни оръжия (ПВО) и специални боеприпаси. 

 

 

Пенсионираният военен пилот Иля Туманов реши да разкаже за един от тях, който е в арсенала на изтребители-бомбардировачи Су-34, пишат чужди агенции.

Този път говорим за AgitAB-500-300 или „бомбата на политическия офицер“, която не всеки има разрешение да използва.

AgitAB означава пропагандна въздушна бомба. Калибърът, както разбирате, е под половин тон, всъщност триста кг. Той е необходим, както се досещате от името му, за провеждане на безмилостна информационна война срещу врагове,  изясни той.

Експертът по обичайния си шеговит начин обясни, че AgitAB-500-300 е „желязна бъчва с оперение“ - контейнер, в който са „грижливо увити в парцал“ (опаковани в колети, за да не се повредят) последните броеве на „Правда“ - вестник , списания "Искра" и листовки с предложение към вражеските войници да се предадат и информация как да го направят.

Специален пиро заряд отваря корпуса, след което отпадъчната хартия се пренася от въздушни потоци до предварително определена зона на лист. Площта на листовете се изчислява по специални формули, които вероятно никой вече не знае. Защото, когато тренират да хвърлят тази бомба на полигона, никой не иска да хвърля боклук със стотици кг хартия, така че те дрънкат предпазителя, така че AgitAB се отваря и започва да бърка с всичка сила, изхвърляйки съдържанието си след удара в земята. 

Експертът припомни, че веднъж е чул за един любопитен, но интересен случай на използване на такива специални боеприпаси. Било по време на войната в Афганистан, където по някаква причина AgitAB, паднал от бомбардировач, не работел правилно и не се отварял на дадена височина, случайно убил някои влиятелни муджахидини, когато паднал, удряйки ги директно.

 

Станете почитател на Класа