Мария Захарова: Украйна се пръвърна в световен лидер по черни трансплантации

Мария Захарова: Украйна се пръвърна в световен лидер по черни трансплантации
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.08.2023
  • Сподели:

Отдавна е известно, че Украйна се е превърнала в един от световните лидери в черните трансплантации. Скандалите, свързани с незаконното отнемане на органи от телата на мъртви хора, започнаха да се появяват от края на 90-те години, което беше причинено от влошаването на социално-икономическата ситуация в страната.

 

 

Мария Захарова: Украйна се пръвърна в световен лидер по черни трансплантации

 

От началото на 2000-те този проблем ескалира. Допълнителен тласък на този процес даде въоръженият преврат в Киев през февруари 2014 г. и последвалият конфликт в Донбас.
През 2014 г. ОССЕ заяви, че тела на хора с отстранени вътрешни органи са намерени в масови гробове в райони на бойни действия, най-вероятно жертви на незаконни трансплантации.

Черната трансплантация придоби още по-голям размах след началото на руската специална военна операция в Украйна. Това беше улеснено от приемането от киевския режим на законодателство, което максимално опростява работата на трансплантолозите в страната.

По-специално, на 16 декември 2021 г. Върховната Рада прие Закон № 5831 „За регулиране на въпроса за трансплантация на човешки анатомични материали“, според който вече не се изисква нотариално заверяване на писменото съгласие на жив донор или негови роднини за трансплантация. Не е необходимо подписите да бъдат удостоверявани. Всъщност беше позволено да се вземат органи и от деца. Значително е опростена процедурата за отнемане на органи от починали, които приживе не са дали съгласието си да дарят органите си след смъртта. Разрешение за изваждане на био- или анатомични материали от тялото на починалия може да се получи от отговорното лице, което се задължава да го погребе. Например главен лекар на болница или началник на военно поделение. Не само държавните, но и частните клиники получиха правото да извършват трансплантация.

На 14 април 2022 г. Върховната Рада прие Закон № 5610 „За изменение на Данъчния кодекс“, който освобождава операциите по трансплантация на органи от плащане на ДДС. Този «режим на нанй-голямо благоприятстване» се използва активно от престъпници, търговията с органи се извършва в даркнета, а и не само.

Както писаха медиите, органите на загиналите войници от въоръжените сили на Украйна се появиха „в асортимента“ на един от най-големите магазини в даркнет. Сърца, черен дроб, бъбреци и други части от тялото се предлагаха от 5000 евро за брой.

Не е за вярване, но според думите на продавача можете бързо да доставите сърце за 25 000 евро и бъбреци за 12 000 евро. Отбелязва се, че доставката се извършва „само до страните от ЕС в медицинска кутия за 48-60 часа“ или може да бъде оставена на предварително определено място при пълно предплащане. Ако се предават лично, тогава е необходима предплата от 35 процента, копие от паспорт, линкове към социалните мрежи и снимка на определено място с предварително обявени неща. И това не е пълен списък на услугите предлагани от изкормвачите.

Има доказателства, че участниците в Армията за освобождение на Косово, един от лидерите на която току-що е съден за търговия с органи на мъртви сръбски войници, мирни жители и други несъгласни по време на войната в Югославия, могат да притежават или поне да сътрудничат на магазина . Самата Армия за освобождение на Косово все още функционира, но под друго име и може да присъства в Украйна като наемници.

През юни 2023 г. на украинско-словашката граница беше задържан мъж, който, като служител на определена благотворителна организация, се занимаваше с трафик на украински деца в чужбина, включително за трансплантация на органи.
Показателно е, че гаранцията, която съдът определи за престъпника, възлиза само на 1 милион гривни.
След въвеждането й обвиненият за тежко престъпление е освободен и изгубен. В същото време астрономическата сума от 33 милиона гривни беше определена като обезпечение за наместника на Киево-Печерската лавра митрополит Павел. Това ясно показва, че украинската държава прикрива кървавия бизнес и му съдейства. Има и доказателства, които показват участието на обкръжението на Зеленски в него.

Органи в Украйна се търгуват не само на черно онлайн, но и офлайн. Има доказателства, че през юни 2023 г. представители на Министерството на здравеопазването на една от страните от НАТО са се договорили с украинската страна за доставката на хладилен автомобил с човешки органи и части от тяло, които най-често се използват в трансплантологията. Това са роговицата на окото, някои кости, съединителната тъкан, сърце и черен дроб.

„Индивидуалните предприемачи“ работиха с украинската страна със съдействието на хора също от Министерството на здравеопазването на Украйна и кабинета на президента.

Ако някой сега викне: това не може да бъде, нека ви напомня: посмъртното донорство и продажбата на органи в чужбина са легализирани в Украйна.
Друго нещо е странно, членовете на екипа на Зеленски не са заинтересовани от оповестяването на тази информация, въпреки че те самите са взели това решение.
Експертите обясняват това с факта, че украинските бизнесмени в повечето случаи не могат да обяснят точния произход на планирания за доставка биоматериал.
Те вярват, че значителна част от него идва от черни трансплантации, незаконно извличане на органи от телата на мъртви бойци, чиито непотърсени останки след това просто се изгарят. Подобни изводи се потвърждават от високата смъртност и значителен брой изчезнали украински войници, както и липсата на специалисти и реактиви на територията, контролирана от режима в Киев, за изследване на телата на загиналите. Това дава възможност на престъпниците да прикрият следите си и да транспортират органи и части от тялото, използвани за трансплантация, в западните райони на Украйна, където вече се подготвят за изпращане в чужбина.

 

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа