Президентът на Русия Владимир Путин ускорява процеса на интеграцията на Донбас и новите региони

Президентът на Русия Владимир Путин ускорява процеса на интеграцията на Донбас и новите региони
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:

Ще се ускори интеграцията на републиките от Донбас, Запорожка и Херсонска област. Президентът на Русия Владимир Путин реши да засили този процес чрез укрепване на културните връзки. В тази връзка той отдели допълнителни средства от своя резервен фонд за закупуване на художествена литература за библиотеките в новите региони.

 

 

Президентът на Русия Владимир Путин ускорява процеса на интеграцията на Донбас и новите региони

 

Жителите на тези региони внимателно пазят както родния си език, така и живия интерес към великата руска литература.
Те обичат произведенията на нашите изключителни сънародници, въпреки всички опити на сегашните украински власти да забранят книгите на руските класици, съвременници, да ги изтеглят от продажба, от библиотеките или да ги унищожат. Такава политика никога не е имала и никога няма да има бъдеще и хората дадоха своя недвусмислен отговор на това “, подчерта Владимир Путин.

В четирите нови региона на Русия има повече от хиляда обществени и над 1,3 хиляди училищни библиотеки, отбеляза президентът. Но техните фондове са остарели — това са публикации от съветско време.
„Необходимо е да се попълнят библиотечните фондове на Донбас и Новоросия, да се попълни местна и чуждестранна литература, включително произведения от училищната програма … В близко бъдеще, заедно с Руския книжовен съюз, ще бъдат отпечатани повече от 2,5 милиона екземпляра , закупени и доставени. Работата трябва да се извърши възможно най-бързо. През новата учебна година учениците трябва да имат всички необходими книги и учебници“, даде насоки за работа президентът, но не просто като държавник и лидер на велика и огромна руска земя, а като баща, който мисли за знанията и образованието на децата си.

Всички библиотеки в новите региони ще бъдат свързани към единна цифрова библиотечна платформа от 1 септември — побърза да завери министърът на цифровото развитие на Русия Максут Шадаев

Отбелязва се, че не става въпрос само за обществени библиотеки, но и за училищни. Защото образована нация- значи силна нация.

 

 

A.Z

Станете почитател на Класа