Spiegel: Болшинстовто родители в Германия нямат доверие на училищното образование

Spiegel: Болшинстовто родители в Германия нямат доверие на училищното образование
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    03.08.2023
  • Сподели:

Училищната система в Германия преживява криза на недоверие, установиха авторите на последното проучване, поръчано от фондация «Кьорбер». Родителите на ученици гледат на училището с голям скептицизъм: повечето от тях считат, че училището не се справя с подготовката на децата им за бъдещето, а образователната система се нуждае от значителна реформа, пише немското списание Der Spiegel.

 

 

Spiegel: Болшинстовто родители в Германия нямат доверие на училищното образование

 

 

Според резултатите от проучването мнозинството от родителите (72%) считат, че училището не е в състояние да внуши уменията и знанията, от които детето им се нуждае за бъдеща кариера. Само 27% от родителите смятат, че училищата се справят добре или много добре с тази задача.

Резултатите от проучването ясно показаха тъжната ситуация.

„Нашата образователна система преминава през драматична криза на доверието“, анализират авторите на изследването.

Родителите в Германия също нямат голямо доверие в поставянето на оценки. Според проучването три четвърти от родителите са развили отношение от критично до негативно към съществуващата система за оценяване: 45% от тях настояват за нейната реформа, 4% дори се застъпват за премахване на оценките, 27% от тези, които критикуват, искат системата да се запази само поради липсата на алтернативи. За разлика от това, само 20% от родителите вярват, че оценките в училище справедливо отразяват представянето на учениците и следователно трябва да бъдат запазени.

 

 

 

ПП

Станете почитател на Класа